Isar: A concura permanent pentru cel mai mic cost al muncii este o strategie perdantă

Lucian Isar, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, a declarat luni că, să concurezi permanent pentru cel mai mic cost al muncii este o strategie perdantă, pentru că nu concurezi doar cu ţările vecine, ci la nivel global şi că atunci când ajutorul de stat se termină, investitorul pleacă.

"România trebuie să devină o ţară competitivă nu numai la nivel de cel mai mic salariu. Această strategie, să concurezi permanent pentru cel mai mic cost al muncii este perdantă, pentru că, după cum aţi văzut în cazul Nokia, nu concurăm numai cu cele trei ţări din jur, concurenţa este la nivel de cost al forţei de muncă la nivel global. Nu avem nicio şansă să o câştigăm pe termen lung şi prin urmare ar trebui să fim uşor mai creativi, astfel încât să asigurăm mai multe ancore", a declarat Lucian Isar în cadrul dezbaterii cu tema "Semestrul european: componentă a reformei guvernanţei economice europene", organizat de Institutul European din România.

De asemenea, el a menţionat că România ar trebui să aibă ca strategie competitivitatea bazată pe mai multe ancore.

"Până la urmă, un investitor când vine în România trebuie să fie ancorat în mai multe elemente. Dacă singurul element de ancorare în piaţa românească este costul redus al forţei de muncă, atunci este o investiţie care în momentul în care s-a terminat ajutorul de stat a dispărut. Practic, aceasta este pledoaria noastră: competitivitate cu mai multe ancore, şi cred că România este mult mai bine poziţionată decât o privim noi cei care trăim zi de zi în România", a mai spus Isar.