Iranul susţine că are control total asupra Golfului şi Strâmtorii Ormuz


Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene
Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene (Getty Images)

Gărzile Revoluţionare Islamice din Iran (IRGC) tocmai au desfăşurat un exerciţiu militar la scară mare în Golful Persic. IRGC susţine că este pregătit să submineze transporturile de petrol ale altor ţări care trec prin Strâmtoarea Ormuz, în cazul în care sunt subminate exporturile Iranului.

Iranul deţine controlul deplin asupra Golfului Persic şi asupra Strâmtorii Ormuz, potrivit lui Alireza Tangsiri, şeful Marinei IRGC.

Oficiali iranieni au ameninţat anterior că vor bloca strâmtoarea, suspendând principala rută de transport petrolier, ca răspuns la orice acţiune ostilă a SUA.

La începutul lunii iulie, IRGC a desfăşurat un alt exerciţiu militar la scară mare în Golful Persic. Manevrele respective au făcut parte din cadrul exerciţiilor militare iraniene anuale.

Anterior, Ali Akbar Velayati, consilier de top pentru probleme internaţionale al liderului suprem al Iranului, a declarat la un eveniment în Moscova că, în cazul în care Iranului nu i se permite să îşi exporte petrolul prin strâmtoare, niciun alt stat din Orientul Mijlociu nu o va putea face.

Generalul de brigadă Kiomars Heidari, comandantul forţelor terestre ale Iranului, a avertizat SUA şi aliaţii săi să evite să încerce să oprească exporturile petroliere iraniene, adăugând că forţele armate ale ţării au tot ce le trebuie pentru a apăra naţiunea.

În schimb, secretarul de stat american Mike Pompeo, a declarat că SUA este pregătită să asigure operabilitatea liniilor de transport maritim din Strâmtoarea Ormuz în ciuda ameninţărilor lansate de Iran.

În luna iunie, Departamentul de Stat al SUA a cerut companiilor petroliere să nu mai cumpere petrol iranian începând cu luna noiembrie, dacă doresc să nu fie ţinta sancţiunilor americane.

Sancţiunile americane sunt aplicate după ce, în luna mai, preşedintele Donald Trump a declarat că SUA se retrage din acordul nuclear iranian, semnat în 2015 între marile puteri şi Teheran, care prevede o restricţionare semnificativă a activităţilor nucleare iraniene în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe