Iranul dezvăluie un nou avion de luptă, continuă programul de dezvoltare a rachetelor

Tanc de luptă iranian Karrar
Tanc de luptă iranian Karrar (Wikipedia.org)

Iranul va dezvălui săptămâna viitoare un nou avion de luptă, iar dezvoltarea programului de rachete va rămâne prioritatea militară de vârf a Iranului, a declarat generalul de brigadă Amir Hatami, citat de agenţia de ştiri Fars, sâmbătă.

"Vom prezenta un avion pe Ziua Industriei Naţionale de Apărare, iar oamenii vor putea să-l vadă zburând şi vor putea vedea echipamentul conceput pentru el", a declarat Amir Hatami, citat de agenţia de ştiri Fars.

Agenţia de ştiri a Republicii Islamice a informat vineri că Iranul va produce şi o versiune internă a sistemului rusesc S-300 de rachete sol-aer, denumit Bavar 373, până în 20 martie 2019.

Ministrul adjunct al afacerilor externe al Iranului, Mohammad Ahadi, a declarat anterior că puterea militară şi economică este esenţială pentru securitatea naţională a naţiunii.

Anunţul este făcut puţin de 22 august, când Republica Islamică serbează Ziua Naţională a Industriei de Apărare a Iranului, pe fondul unei tensiuni crescute în zonă, generată şi de abandonarea tratatului JCPOA de către administraţia Trump.

Rapoartele privind creşterea activităţii militare a Iranului au apărut la începutul lunii august, după ce Gărzile Revoluţionare, trupe de elită ale Iranului, au desfăşurat exerciţii militare pe scară largă în Golful Persic.

Comandantul comandant al Gărzilor, Gen. maj. Mohammad Ali Jafari, a subliniat nevoia de a spori capacităţile de apărare în Golful Persic şi strâmtoarea Hormuz.

În iunie, Departamentul de Stat al Statelor Unite a cerut industriei petrochimice să oprească achiziţiile de petrol iranian până în noiembrie pentru a evita sancţiuni americane.

Reintroducerea sancţiunilor SUA împotriva Iranului a fost generată de retragerea din acordul nuclear JCPOA din 2015.

La rândul lor, Gărzile Revoluţionare au declarat că sunt pregătite să perturbe transporturile petroliere internaţionale prin strâmtoarea Hormuz dacă exporturile petroliere iraniene vor fi împiedicate.

Iranul a efectuat săptămâna trecută un test cu rachete balistice anti-navă, pentru prima dată în mai mult de un an. Testul cu rachete a survenit cu câteva zile înainte ca Trump să reinstituie primul set de sancţiuni.

Trump a promis că va impune sancţiunile împotriva Iranului până în noiembrie, pentru a viza exporturile de petrol şi serviciile bancare, după retragerea SUA din pactul nuclear JCPOA.

Trump pare convins că poate forţa Iranul să semneze o înţelegere renegociată care va interzice, de asemenea, testele cu rachete balistice ale Iranului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe