Iranul prezintă o nouă rachetă balistică. Respinge discuţiile cu SUA

(AFP/Getty Images)

Iranul a anunţat testarea unei rachete balistice de rază scurtă de nouă generaţie şi a promis că îşi va dezvolta şi mai mult capabilităţile, sfidând astfel cererile americanilor de a pune capăt dezvoltării unor astfel de arme sofisticate.

Mass media de stat iraniană a susţinut luni că noua rachetă Fateh-e Mobin “a trecut cu succes testele” şi poate lovi ţinte atât terestre cât şi maritime, potrivit RFE/RL.

“După cum am promis cetăţenilor noştri, vom depune toate eforturile pentru a îmbunătăţi capabilităţile ţării în ceea ce priveşte rachetele şi, în mod sigur, vom perfecţiona zilnic puterea rachetelor”, a declarat ministrul Apărării, Amir Hatami, pentru mass media de stat.

“Nimic nu poate opri această rachetă datorită gradului ridicat de flexibilitate”, a afirmat Hatami, adăugând că noua versiune a rachetei Fateh-e Mobin este “100% de producţie internă...rapidă, cu tehnologie stealth, tactică şi ghidată cu precizie”.

Hatami nu a menţionat raza de acţiune a noii rachete, însă precedentele versiuni au avut o rază de aproximativ 200 până la 300 km, potrivit Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale, un think tank din Washington.

Oficiali americani au afirmat pentru Fox News săptămâna trecută că o rachetă “Fateh-110” a fost testată de Iran în timpul unui exerciţiu maritim care a avut loc în Strâmtoarea Ormuz în urmă cu câteva zile.

Un general american a afirmat că exerciţiul a avut scopul de a trimite un mesaj, în condiţiile în care Washingtonul se pregătea să impună prima rundă de noi sancţiuni împotriva Iranului în 7 august, după ce, în luna mai a acestui an, SUA s-a retras din acordul nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri.

Preşedintele american Donald Trump a cerut Iranului să negocieze un nou acord nuclear care să restricţioneze în întregime capabilitatea Iranului de a obţine arme nucleare, ceea ce va duce la blocarea activităţilor de dezvoltare a rachetelor balistice, problemă pentru care Teheranul şi Washingtonul s-au duelat de-a lungul multor ani.

Anunţul Iranului privind noua rachetă Fateh a fost făcut în aceeaşi zi în care liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a respins în mod oficial apelul lui Trump de a purta discuţii directe cu Washingtonul pe tema unui nou acord nuclear. În acelaşi timp, Khamenei a exclus implicarea Iranului într-un război cu SUA”.

“Odată cu sancţiunile, americanii au prezentat recent încă două opţiuni: război sau discuţii. Războiul nu va avea loc şi nici nu vom purta discuţii”, a susţinut Khamenei la televiziunea iraniană de stat.

Khamenei a mai afirmat: “Nu am început niciodată un război şi ei nu se vor confrunta cu Iranul pe cale militară”, adăugând că discuţiile din Washington au “exagerat posibilitatea unui război cu Iranul”.

Dar “retragerea Americii din acordul nuclear este o dovadă clară a faptului că nu se poate avea încredere în ea” pentru a negocia un nou acord, a mai susţinut Khamenei. “Interzic orice discuţie cu America”.

SUA şi aliaţii săi europeni s-au opus programului iranian de dezvoltare de rachete deoarece acesta reprezintă, parţial, un pericol pentru aliaţii vestici din regiune, precum Arabia Saudită şi Israel. Dar Iranul a insistat că rachetele sunt folosite doar în scop defensiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe