Iran: S-ar putea să nu mai apară oportunitatea unor discuţii "nucleare"

Ministrul afacerilor externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif.
Ministrul afacerilor externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif. (ATTA KENARE / AFP / Getty Images)

Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a acordat o importanţă specială discuţiilor continue privind programul nuclear al Iranului, susţinând că negocierile servesc ca o oportunitate care s-ar putea să nu se mai repete.

“Singura cale de a rezolva problema este prin negocieri”, a declarat duminică Zarif la o conferinţă de presă pe marginea Conferinţei de Securitate de la München.

“Am făcut un oarecare progres” în timpul negocierilor din ultimele luni destinate rezolvării problemelor rămase în privinţa programului nuclear al Iranului, a susţinut Zarif, adăugând că discuţiile reprezintă o şansă pentru rezolvarea impasului dintre Iran şi Occident.

“Aceasta este o oportunitate de a rezolva situaţia şi trebuie să profităm de ea. S-ar putea să nu se mai repete”, a avertizat oficialul iranian.

Zarif a declarat că primul obiectiv al negocierilor este acela de a asigura tabăra adversă că programul nuclear iranian “rămâne paşnic în exclusivitate”, adăugând că acest lucru “înseamnă că Iranul trebuie să fie capabil să îşi exercite dreptul la o tehnologie nucleară pentru scopuri paşnice deoarece, fără acel drept, este imposibil să ne asigurăm că [programul] este paşnic.”

Al doilea obiectiv, a continuat Zarif, este înlăturarea tuturor sancţiunilor “inacceptabile” impuse asupra Iranului.

“Suntem pregătiţi să reasigurăm comunitatea internaţională şi pe unii dintre partenerii de negocieri că energia nucleară a Iranului este paşnică, dar în acelaşi timp este important ca restricţiile care au fost impuse asupra poporului iranian să fie ridicate”, a declarat el.

Oficialul iranian a adăugat că cei care au insistat asupra impunerii de sancţiuni asupra Iranului ar fi trebuit să realizeze până acum că aceste restricţii “nu şi-au atins scopul dorit.”

“Când sancţiunile au fost impuse asupra Iranului, acesta avea mai puţin de 200 de centrifuge. Dacă obiectivul sancţiunilor a fost acela de a împiedica Iranul să îşi dezvolte tehnologia nucleară, atunci acestea au eşuat din plin pentru că acum dispunem de 20.000 de centrifuge”, a susţinut Zarif.

Comentând asupra unei posibile prelungiri a discuţiilor nucleare, Zarif a susţinut: “Nu cred că o altă prelungire ar fi în interesul nimănui, aşa cum nu cred că nici actuala prelungire nu a fost necesară sau utilă.”

Totodată, în privinţa posibilelor consecinţe ale unui eşec al discuţiilor, Zarif a declarat: “Dacă nu avem un acord, nu va fi sfârşitul lumii.”

Iranul şi grupul P5 1 – Rusia, China, Franţa, Marea Britanie, Statele Unite şi Germania – urmăresc să ajungă la un acord politic de nivel înalt până la sfârşitul lunii martie şi să confirme toate detaliile tehnice ale acestui acordul până la 1 iulie 2015.

Pe lângă acestea, Zarif a criticat regimul israelian care a acuzat la rândul său că Iranul doreşte o armă nucleară.

“Nu avem un program de arme”, a comentat Zarif, adăugând că israelienii nu îşi pot ascunde actele de agresiune împotriva palestinienilor şi a altor popoare din regiune prin acuzaţii ipotetice.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe