Rusia şi Ucraina au ajuns la un acord privind 'convoiul umanitar' rusesc

Convoiul rus trimis spre Ucraina.
Convoiul rus trimis spre Ucraina. (captură.)

Rusia şi Ucraina au ajuns sâmbătă la un acord privind modalităţile de pătrundere pe teritoriul ucrainean a convoiului 'umanitar' rusesc, care aşteaptă la frontieră, a anunţat un reprezentant al Crucii Roşii.

"Cele două guverne s-au pus de acord asupra modului în care se va proceda la inspectarea convoiului", a declarat Pascal Cuttat, un reprezentant al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICER) în Rusia, citat de Mediafax.

Reamintim că un convoi format din aproape 300 de camioane ruseşti staţionează de joi în localitatea Kamensk-Şahtinski, la aproximativ 30 de kilometri de un post de frontieră din regiunea Doneţk. Potrivit Rusiei, convoiul ar transporta 2.000 de tone de apă, alimente pentru copii şi alte ajutoare pentru populaţia rusofonă din estul Ucrainei, în special pentru locuitorii din oraşul Lugansk, afectaţi de patru luni de confruntări între forţele ucrainene şi separatişti pro-ruşi.

Kievul, care, la fel ca şi statele occidentale, suspectează faptul că ruşii, sub acoperirea aşa-zisului convoi 'umanitar', ar putea declanşa incursiune militară, aşa cum au făcut în 2008, în Georgia, nu a autorizat încă intrarea încărcăturii, urmând să facă acest lucru după ce o va inspecta. La rândul ei, Crucea Roşie aşteaptă "garanţii de securitate" pentru transportarea de cealaltă parte a frontierei.

Potrivit lui Pacal Cuttat, Crucea Roşie aştepta un acord între cele două părţi înainte de a proceda la inspectarea convoiului.

"Se aşteaptă acum aprobarea pentru intrarea convoiului, care trebuie dată de Kiev. Odată ce aprobarea va fi obţinută, procedura de control poate să înceapă", a precizat oficialul Crucii Roşii, adăugând că organizaţia sa a primit "o listă generală" cu ceea ce transportă camioanele.

După tergiversări, Guvernul ucrainean a acceptat în cele din urmă trecerea convoiului rusesc prin teritoriile din est pe care nu le controlează.