Iohannis: Românii nu îşi doresc ca infractorii să facă legea şi magistraţii să fie subordonaţi politicului

În spaţiul public se încearcă, tot mai des, acreditarea ideii că procurorii sunt inamicii societăţii. Acest tip de discurs este în favoarea infractorilor care nu vor ca oamenii legii să le tulbure liniştea şi bunăstarea, a remarcat preşedintele Iohannis, pledând pentru garantarea respectării independenţei procurorilor.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Mihut Savu / Epoch Times)
Andrei Pricopie
07.03.2018
Se încarcă player-ul...

Preşedintele Klaus Iohannis a ţinut să sublinieze miercuri, în cadrul unui discurs ţinut la prezentarea bilanţului Ministerului Public, importanţa independenţei procurorilor, garanţie că aceştia lucrează profesionist, eficient şi nu la comandă politică. De asemenea, şeful statului a criticat dur tentativele de răstălmăcire a Constituţiei în ideea justificării instituirii unui control al ministrului Justiţiei asupra procurorilor.

"Ministerul Public are un rol constituţional foarte bine definit. Procurorul este un reprezentant al intereselor generale ale societăţii şi un apărător atât al ordinii de drept, cât şi al drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Alăturarea acestor atribuţii nu este întâmplătoare. În virtutea lor, procurorul se bucură de statutul de magistrat. Imparţialitatea, integritatea şi profesionalismul procurorului îl fac pe acesta responsabil de corecta şi completa instrumentare a dosarelor, cu deplina respectare a drepturilor civile ale tuturor celor implicaţi în procesul penal. A devenit un obicei în România să se dezbată intens statutul procurorului. În aceste discuţii se invocă frecvent articolul din Constituţie care stabileşte că activitatea procurorilor se desfăşoară sub autoritatea ministrului justiţiei. Vreau să fiu foarte clar aici: sintagma din Constituţie este «sub autoritatea ministrului justiţiei», şi în niciun caz «în subordinea ministrului justiţiei». Se face în mod deliberat o confuzie între aceste două sensuri, tocmai pentru a se induce ideea unui control mult mai amplu asupra procurorilor decât cel prevăzut de Legea Fundamentală. Este doar o încercare de a slăbi independenţa procurorilor şi de a legitima supunerea lor faţă de voinţa politicului, fapt inacceptabil", a declarat Iohannis.

Potrivit preşedintelui, observăm în unele discursuri politice şi mediatice o tot mai mare grijă faţă de soarta unor inculpaţi şi condamnaţi penal, care sunt evident deranjaţi că sistemul judiciar îşi face treaba în ceea ce îi priveşte, tulburându-le liniştea şi afectându-le bunăstarea.

"Se încearcă în mod fals acreditarea ideii că procurorii sunt inamicii societăţii. Dimpotrivă, procurorii sunt de aceeaşi parte a baricadei cu cei care vor aplicarea legii, iar de cealaltă parte se află câţiva indivizi certaţi cu legea, care au tot interesul să decredibilizeze justiţia. Să fim bine înţeleşi: Constituţia României nu face nicăieri vorbire despre dreptul la linişte al celor care încalcă legea. Legea Fundamentală prevede explicit că «nimeni nu este mai presus de lege», că «cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări». Magistraţii sunt cei chemaţi să se asigure că aceste dispoziţii constituţionale se aplică, astfel încât societatea românească să aibă certitudinea că democraţia se consolidează şi că viitorul său european nu este pus în pericol. Tocmai de aceea este obligatorie existenţa unui cadru normativ clar şi predictibil, în care orice magistrat îşi desfăşoară activitatea independent şi eficient, fără să fie supus vreunei comenzi din partea unei majorităţi politice conjuncturale şi vremelnice", a precizat Iohannis.

Şeful statului a apreciat că, în mod evident, asigurarea unui proces corect, înfăptuirea unei justiţii drepte, nevoia de locuri de detenţie care să asigure condiţii civilizate sunt de necontestat şi ţin de respectarea unor drepturi umane fundamentale.

"Din păcate, acum nu se discută despre chestiuni de fond, care pot fi în mod cert îmbunătăţite, ci se încearcă intimidarea celor care aplică legea. În acest context, cu atât mai important este ca magistraţii să nu uite niciun moment rolul esenţial pe care îl au nu doar în înfăptuirea actului de justiţie, ci şi ca reper de responsabilitate şi moralitate în societatea românească. Dacă există erori, ele trebuie corectate cu celeritate. Dacă se fac greşeli, cei responsabili trebuie să fie traşi la răspundere, iar acolo unde se constată abuzuri, sancţiunile trebuie aplicate urgent şi cu severitate. Cea mai bună apărare împotriva oricăror încercări de denigrare a unei profesii este asigurarea unui standard înalt de etică şi profesionalism şi rezolvarea eficientă a acelor probleme punctuale care sunt inevitabile în orice domeniu", a subliniat Iohannis.

Preşedintele a remarcat că orice raport de activitate ne invită să privim către viitor.

"Trebuie găsite şi implementate la nivelul Ministerului Public măsuri pentru eficientizarea instrumentării cauzelor, pentru reducerea numărului de dosare şi pentru echilibrarea volumului de activitate al parchetelor. Toate acestea pot contribui la consolidarea progresului făcut până acum de Ministerul Public. De asemenea, cred că România are nevoie să dezvolte politici publice şi o legislaţie care să pună mai mult accent pe măsurile de prevenire a fenomenului infracţional şi pe educarea cetăţenilor, în special a tinerilor, cu privire la efectele negative ale încălcării legii penale. Românii nu îşi doresc ca infractorii să facă legea şi magistraţii să fie subordonaţi politicului. Societatea a înţeles că o Românie modernă nu poate fi clădită pe nisipuri mişcătoare, iar unul dintre pilonii de bază ai democraţiei, mă refer, desigur, la o justiţie independentă, trebuie să funcţioneze în cel mai eficient mod cu putinţă. Justiţia este un serviciu public, iar cetăţenii au aşteptări mari în acest sens de la magistraţi. (...) vă asigur că voi rămâne un susţinător ferm al unei justiţii independente şi funcţionale, care garantează şi respectă drepturile şi libertăţile cetăţenilor", a conchis Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor