Iohannis: I-am rugat să termine cu ţopăiala. Clamata "revoluţie fiscală" se va transforma într-o bulversare

Preşedintele Klaus Iohannis a lansat un atac dur la adresa măsurilor fiscal-bugetare promovate de Guvernul Tudose.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Măsurile anunţate de Guvernul Tudose vor produce o adevărată "bulversare fiscală". Coaliţia PSD-ALDE trebuie să renunţe la acest tip de politică fiscală care generează neîncredere, incertitudine şi, în definitiv, nu ajută pe nimeni, a transmis joi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Klaus Iohannis.

"Dacă vă amintiţi, acum câteva luni de zile, când am învestit acest Guvern, am avut o solicitare simplă şi clară. I-am rugat să termine cu această ţopăială fiscal-bugetară. Dar nu s-a întâmplat chiar aşa. Vreau să vă prezint câteva cifre şi câteva evaluări, în legătură cu situaţia economică în care ne aflăm noi, românii, în care se află România. România traversează o perioadă de creştere economică. În sine, este o veste foarte bună, creşterea economică record chiar în Uniunea Europeană. Dar această creştere, din păcate, are vulnerabilităţi care trebuie cunoscute. Prima – creşterea se bazează pe consum, preponderent pe consum, şi o astfel de creştere nu este în general văzută ca o creştere sustenabilă sau creştere de durată. Lipseşte o parte esenţială pentru a avea o creştere economică sănătoasă. Lipseşte partea de investiţii", a declarat Iohannis.

În opinia preşedintelui, lipsa investiţiilor - care au un rol foarte important în echilibrarea economiei - este un semnal foarte îngrijorător pentru România.

"Şi nu vorbesc doar despre investiţiile în economia privată, unde au scăzut. Faţă de anul trecut, investiţiile au scăzut semnificativ. Bunăoară, investiţiile străine au scăzut cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, vorbesc de semestrul întâi. Şi mai îngrijorător, au scăzut nepermis de mult investiţiile publice. Investiţiile publice au un rol foarte important în echilibrarea economiei. Acestea au scăzut cu peste 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut - când vă amintiţi că nici anul trecut nu au fost chiar grozave - şi faţă de situaţia de anul trecut, care nu a fost chiar roză, au scăzut încă cu 20%", a precizat Iohannis.

A doua chestiune asupra căreia a atras atenţia şeful statului au fost veniturile fiscale.

"Suntem într-o situaţie foarte ciudată. Economia creşte şi veniturile fiscale scad. În loc să avem mai mulţi bani la buget, fiindcă avem o economie în creştere, culmea, avem mai puţini bani la buget. Ca să vă dau doar un exemplu grăitor în acest sens – se ştie că performanţa încasării veniturilor fiscale se măsoară în procent din PIB, deci cât din PIB reuşeşte statul să colecteze. În acest an, colectarea a ajuns, atenţie, la un minim istoric, de 25 virgulă ceva la sută din PIB, faţă de cât ne-am propus acum câţiva ani, de 35%. Încă 35% ar fi puţin în comparaţie cu alte ţări europene, dar 25% vă spun că este extrem, extrem de puţin şi acest lucru trebuie să ne îngrijoreze pe toţi", a afirmat Iohannis.

În acelaşi timp, preşedintele a remarcat că avem de-a face cu un adevărat paradox: înregistrăm o creştere record a PIB-ului şi tot o creştere record a datoriei.

"Guvernul se comportă aidoma unui om care câştigă în fiecare lună tot mai mult, dar pe măsură ce câştigă mai mult, împrumută mai mult de la bănci. Şi lasă datoria în plata copiilor şi în plata nepoţilor. Este un comportament contraproductiv şi care în niciun caz nu trebuie să ne încurajeze să continuăm. În privinţa cadrului fiscal-bugetar, există multiple preocupări, există multiple avertismente, există multiple discuţii în spaţiul public şi există acţiuni foarte concrete ale sindicatelor. Comisia Europeană, atenţie, nu cum cineva a spus, la viteză, că cineva din Reprezentanţă. Nu. Comisia Europeană a declanşat procedura de deviaţie semnificativă în privinţa deficitului bugetar. Păi, ce înseamnă deviaţie semnificativă – adică, în privinţa comportamentului fiscal, am cam luat-o pe arătură, cum se spune popular. Am pierdut ceea ce se numeşte predictibilitate şi sustenabilitate. Singurul lucru care totuşi se mai poate prezice: că aşa nu merge bine", a subliniat Iohannis.

Această predictibilitate este, potrivit liderului de la Cotroceni, vitală într-o economie sănătoasă, la fel cum sustenabilitatea este vitală. Sustenabilitatea, adică să avem politici publice şi măsuri care permit o creştere în continuare şi, în definitiv, care permit creşterea bunăstării populaţiei.

"Guvernul a anunţat un pachet de măsuri fiscale. Se pare că zilele acestea va intra în discuţia Guvernului şi, din acest motiv, fac declaraţia de astăzi, fiindcă acest pachet, după părerea mea, nu este clamata revoluţie fiscală, ci cred că se va transforma într-o bulversare fiscală. Se propune acolo trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, dar şi o reducere a impozitului pe venit. Aşa, la prima vedere, pare un lucru interesant, dar o analiză mai aprofundată arată că aceste măsuri mai degrabă complică problemele decât să le rezolve. De exemplu, coaliţia de guvernare, coaliţia PSD-ALDE, spune că transferă contribuţiile sociale la angajat, dar vine, pe de altă parte, cu acea nouă taxă, de solidaritate au numit-o sau ceva similar, de 2,25%, care rămâne la angajator. Păi, ori transferăm ori nu transferăm? Deci, în realitate, transferăm parţial", a punctat Iohannis.

Dar pentru oameni ce iese de aici?

"Problema care apare şi întrebarea pe care şi-o pune orice român: "Bun, mare bulversare mare. Trecem contribuţiile la angajat, rămâne ceva la angajator, scădem impozitul. Dar în buzunar ce rămâne?". Ei, culmea, nimic! Nimic nu se schimbă în buzunarul românului. Am făcut un calcul, folosind, sigur, datele comunicate public. Şi ca să nu fiu acuzat că folosesc un exemplu de salariu foarte mic sau foarte mare, am făcut un calcul pe salariul mediu brut pe economie, care în momentul de faţă este 3.329 de lei - atenţie, mediu brut. Cineva care are acest salariu mediu brut câştigă net acum 2.335 de lei, deci atât primeşte românul care câştigă mediu brut pe economie. Aplicăm măsurile propuse de Coaliţia PSD-ALDE şi implementate cu mult entuziasm, se pare, de Guvern. Facem un calcul şi ce credeţi că găsim, dacă pornim de la premisa că angajatorul este de bună credinţă şi nu vrea să-i scadă venitul sau salariul angajatului? Ei, iată că la un total cost al angajatorului care acum este de 4.086 de lei, şi care rămâne 4.086 de lei, salariatul câştigă acum în plus fix 3 lei", a notat Iohannis.

Preşedintele a atras atenţia că marea revoluţie fiscală făcută de PSD-ALDE aduce unui om care a câştigat sau care câştigă acum 2.335 de lei încă 3 lei în plus.

"Este caraghios. Nu că e rău că ar câştiga. Şi eu îmi doresc să câştige oamenii mai mult, dar promisiunea PSD-ALDE că, prin transferarea CAS-ului, prin scăderea impozitului pe venit, ar creşte salariul este pur şi simplu falsă. Creşte cu 0,1%, adică cu acei 3 lei, pentru salariul mediu brut. Creşte cu un pic mai mult pentru salariul minim, fiindcă a fost modificat, nu din alte motive. Păi, dacă politica PSD-ALDE vizează sau are ca ultim argument creşterea salariilor, ele de ce nu cresc? De ce este nevoie de această mega-ţopăială fiscal-bugetară? Mai mult şi mai grav, acest calcul este în regulă şi putem să spunem "bine că este şi o creştere de 3 lei", dar există îngrijorări în mediul economic, la sindicate, la români că, în realitate, există sectoare întregi unde salariile vor scădea în urma acestor măsuri. Şi atunci, chiar putem să ne întrebăm cui foloseşte această ţopăială fiscală. Românilor sigur nu", a continuat Iohannis.

În consecinţă, şeful statului solicită coaliţiei aflate la guvernare, PSD şi ALDE, să dea dovadă de responsabilitate şi să renunţe la acest tip de politică fiscală care generează neîncredere, incertitudine şi, în definitiv, nu ajută pe nimeni.

"Iar, în legătură cu măsurile economice propuse, recomand prudenţă la nivelul deciziei politice şi guvernamentale, fiindcă nu îmi doresc şi nimeni nu îţi doreşte o politică de azi pe mâine. România are nevoie de o politică care rezolvă problemele nu astăzi şi poimâine apar mai grave, ci are nevoie de o politică care rezolvă problemele românilor pentru un viitor previzibil, deci o politică sustenabilă, cum se spune în limbajul de specialitate. De aceea, avertizez la modul cel mai serios decidenţii politici să aibă grijă şi să judece clar, la rece, ca să nu bage România şi pe români într-o aventură economică fiscală, cu final trist", a conchis Iohannis.