Iohannis, Cioloş şi Tăriceanu, criticaţi de şeful CSM

O serie de mesaje lansate în spaţiul public de politicienii de top ai ţării pun sub semnul întrebării executarea unei hotărâri judecătoreşti irevocabile, atrage atenţia şeful Consiliului Superior al Magistraturii care denunţă fenomenul.
Mircea Aron, preşedinte, Consiliul Superior al Magistraturii
Mircea Aron, preşedinte, Consiliul Superior al Magistraturii (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Preşedintele CSM, Mircea Aron, a decis să intervină în scandalul declanşat de evacuarea Antenelor în contextul recentelor demersuri ale Parlamentului, precum şi a mesajelor publice lansate de reprezentanţii de vârf ai puterii executive, respectiv Preşedintele şi Prim ministrul României, referitoare la acţiunea, amplu prezentată şi comentată mediatic, de punere în executare, de către ANAF, a hotărârii judecătoreşti definitive pronunţate în dosarul ICA, se arată într-un comunicat al CSM.

"Dezbaterea publică, precum şi mesajele publice ale reprezentanţilor puterii executive şi legislative, începând cu Preşedintele şi Prim - ministrul României, Preşedintele Senatului, parlamentari cu vocaţie de formatori de opinie şi importanţi reprezentanţi ai presei scrise şi audiovizuale conţin aprecieri de natură a pune sub semnul precarităţii o procedură judiciară ce se constituie, prin lege, ca parte a procesului penal - şi anume executarea hotărârii judecătoreşti.

Astfel de manifestări riscă să exceadă cadrul constituţional în materia înfăptuirii justiţiei în România, prezentând un potenţial de afectare a independenţei şi prestigiului acesteia prin deviere de la principiile statului de drept", a declarat judecătorul Mircea Aron.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii îşi manifestă îngrijorarea faţă de exprimarea publică a unor opinii în cauză, fără a distinge între actul de justiţie propriu-zis şi acţiunile autorităţii publice responsabile cu punerea în executare a hotărârii judecătoreşti.

În acest context, judecătorul Mircea Aron "îi invită reprezentanţii autorităţilor statului, instituţiile de presă şi societatea civilă, la o abordare echilibrată, lucidă şi rezonabilă a dezbaterii publice, ca semn de matură asumare a logicii democratice şi a echilibrului puterilor în stat".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne