Iohannis: Am cerut Guvernului să facă din Diaspora o prioritate naţională în mod real

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, duminică, un mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis vrea ca Diaspora să devină în mod real o "prioritate naţională" şi i-a solicitat Guvernului Cioloş o Foaie de Parcurs în acest sens. Anunţul a fost făcut de şeful statului duminică, zi în care este sărbătorită Ziua Românilor de Pretutindeni.

"Dragi români, în ultima duminică din luna mai sărbătorim Ziua Românilor de Pretutindeni, zi în care ne simţim mai aproape unii de alţii, mai solidari cu aceia dintre noi care trăiesc departe de ţară. Îmi doresc mai mult decât oricând să ne exprimăm dragostea de ţară, fiind mai buni, mai responsabili, făcând lucrurile mai temeinic, având mai mare grijă unii de alţii, pentru ca România noastră să devină puternică, prosperă, un loc în care să vă întoarceţi cu drag şi cu speranţă. Ştiu că prin muncă, tenacitate, ambiţie şi curaj, voi, românii plecaţi în afara graniţelor, aduceţi valoare comunităţilor în care trăiţi şi faceţi cinste României, în numeroase domenii.

M-aş bucura ca experienţa pe care aţi dobândit-o în străinătate să poată fi pusă în slujba ţării noastre. În acest sens, am cerut deja Guvernului o Foaie de Parcurs pentru a face din Diaspora o "prioritate naţională" în mod real. Astfel, nu vom irosi potenţialul românilor de peste hotare, care pot contribui la dezvoltarea României, fie întorcându-se în ţară, fie reprezentând imaginea ei în lume", a declarat Iohannis.

Potrivit preşedintelui, pe unii români circumstanţe istorice nefericite i-au despărţit de ţară şi este datoria noastră să-i sprijinim pentru a-şi păstra identitatea, tradiţiile şi cultura, iar pe cei care au ales, pentru moment, să trăiască şi muncească peste graniţe trebuie să-i susţinem pentru ca drepturile şi libertăţile să le fie apărate.

"Vă invit pe toţi, indiferent dacă trăiţi în ţară sau în afara ei, să fiţi "buni români", să construiţi, să fiţi uniţi, să vă apăraţi valorile, pentru ca împreună, cu răbdare, să construim o altă Românie, aşa cum ne-o dorim. La mulţi ani români, de aici sau de departe!", a adăugat Iohannis.

Pentru a marca această importantă sărbătoare, şeful statului i-a primit vineri, la Palatul Cotroceni, pe reprezentanţii românilor din străinatate veniţi la Bucureşti cu ocazia Conferinţei "Excelenţă românească peste hotare", organizată de către Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român şi Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi".