"Investitorii pot fi alungaţi de proteste", avertizează ministrul Economiei după discuţiile cu angajaţii Oltchim

Declaraţii de presă Varujan Vosganian la Ministerul Economiei, după negocierile cu reprezentanţii Oltchim
Declaraţii de presă Varujan Vosganian la Ministerul Economiei, după negocierile cu reprezentanţii Oltchim (Epoch Times România)

După întâlnirea de luni cu salariaţii combinatului Oltchim, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat că instituţia şi situaţia sa trebuie tratată cu sobrietate şi responsabilitate, pentru a nu deveni doar un subiect bun pentru mass-media.

„Dacă vom continua în acest fel, ca în fiecare săptămână să avem câte un eveniment, vom risca să dăm în jurul combinatului o dimensiune anecdotică, ori eu cred că merită ceva mai bun decât să facă ratingul mass-media. În jurul lui trebuie să fie o atitudine sobră şi de responsabilitate”, a precizat Vosganian.

Investitorii ar putea fi alungaţi de protestele repetate ale angajaţilor, a avertizat ministrul.

„Am avut către sindicate următorul apel: cred că o formulă în ziua în care se dau salarii se angajează în greva foamei nu este o formulă care să ne ajute să salvăm combinatul. Respect foarte mult ataşamentul lor faţă de drepturile salariaţilor, dar trebuie să găsim o formulă responsabilă, să ne ajute să salvăm combinatul, nu spre un deznodământ fatal. Niciun investitor nu ar veni la un combinat un salariaţii declară greva foamei şi ameninţă cu sinuciderea în ziua în care iaşi primesc salariile. Am propus ca la fiecare 2 săptămâni să avem câte o consultare, pentru a avea o comunicare transparentă. Combinatul trebuie salvat şi în ciuda a ceea ce mi s-a spus că Oltchim nu are nicio şansă, eu mă încăpăţânez să cred că se poate”, a declarat ministrul.

La discuţii, angajaţii i-au cerut lui Varujan Vosganian mai multe garanţii privind siguranţa locului de muncă, precum şi respectarea contractului colectiv de muncă.

De mai multe ori, în ultimele două săptămâni, salariaţii Oltchim au cerut autorităţilor găsirea unor soluţii pentru plata salariilor şi pentru repornirea combinatului.

Nu mai puţin de 19 persoane au intrat în greva foamei în ultimele două zile, apoi au acceptat să renunţe la protest doar dacă vor primi luni a doua parte din lichidarea pentru luna ianuarie.

Vasile Blaga a anunţat luni că Biroul Permanent Naţional al PDL a decis depunerea de către grupurile parlamentare democrat-liberale a unei moţiuni simple cu privire la subiectul Oltchim şi solicită demisia miniştrilor Finanţelor şi Economiei, Daniel Chiţoiu şi Varujan Vosganian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie