Întrebare pentru Teodorovici: "Decât să tăiem Pilonul 2, nu ar fi mai bine să tăiem pensiile speciale?"

Setea de bani a statului va duce la sfârşitul Pilonului 2, unde se află banii pe care românii îi economisesc pentru a fi siguri că vor avea o pensie reală, a avertizat deputatul Claudiu Năsui, care le sugerează guvernanţilor să taie mai bine pensiile speciale pentru a face rost de fonduri consistente la buget.
Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici (Florin Chirila/Epoch Times)

Chiar dacă statul a tăiat deja contribuţiile către Pilonul 2 de pensii odată cu "revoluţia fiscală", acum se pregăteşte să taie din nou, de data aceasta definitiv contribuţia, a tras un semnal de alarmă, pe pagina sa de socializare, deputatul USR Claudiu Năsui.

"Domnul ministru Teodorovici a anunţat deja că se vor lua măsuri pentru ca românii să poată alege şi cei doi piloni să fie "în concurenţă". Desigur, posibilitatea de a alege şi concurenţa sunt lucruri bune. Dar oare chiar vom avea concurenţă şi drept de a alege? Pilonul 1 este un sistem nesustenabil de unul singur care depinde de subvenţii masive de la bugetul de stat pentru a putea plăti pensiile. Pilonul 2 este un sistem sustenabil care poate exista bine mersi fără nicio ingerinţă a statului. Pentru a le pune pe cele două în concurenţă ar trebui să nu mai subvenţioneze statul Pilonul 1. Dar dacă s-ar întâmpla asta s-ar prăbuşi imediat pentru că nu ar avea de unde să plătească pensiile. Deci asta nu prea este o opţiune", a declarat Năsui.

Reprezentantul USR intuieşte care va abordarea guvernanţilor pentru a tranşa problema.

"Aşa că ce se va întâmpla? Vor face un sistem prin care românilor le va fi greu să contribuie la pilonul 2 şi simplu să contribuie la pilonul 1. După care vor spune "Uite că românii au ales pilonul 1". De fapt, ei au nevoie de bani, iar asta urgent pentru că cifrele execuţiei la februarie sunt dezastruoase", a explicat Năsui.

Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici (Claudiu Năsui / Facebook)

"Dacă domnul Teodorovici caută bani pentru a finanţa politicile dezastruoase ale domnului Dragnea, îmi permit să fac eu o recomandare. Luaţi de la pensiile speciale. Să vedem două cifre. În 2018, 7.3 miliarde de lei din banii românilor luaţi de stat prin CAS vor merge la pilonul 2. Şi tot în 2018 pensiile speciale pe care statul român le plăteşte vor fi de 8.1 miliarde de lei. Aşa că, decât să tăiem pilonul 2, nu ar fi mai bine pur şi simplu să tăiem pensiile speciale?", a explicat Năsui.

Deputatul susţine că nici măcar nu ar trebui să dea o ordonanţă ca să facă asta pentru că există deja un proiect de lege al USR în Parlament pentru desfiinţarea pensiilor speciale.

"E simplu. Doar trebuie să-l aprobe pe acela după care pot lăsa pilonul 2 în pace. Aşa că să le spunem dragilor noştri guvernanţi să lase pilonul 2 în pace. Aceia sunt banii noştri pe care noi îi economisim pentru a fi siguri că vom avea o pensie reală. Dacă au nevoie de bani, să taie din pensiile speciale", a conchis Năsui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne