Între aplauze şi huiduieli: primarul municipiului Chişinău şi-a prezentat raportul de activitate

După 9 ani de mandat, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă şi-a prezentat raportul de activitate pentru anul 2015. La doar scurt timp însă, discursul acestuia a fost întrerupt de mai mulţi protestatari care l-au huiduit şi fluierat pe toată durata evenimentului.
Dorin Chirtoacă, primarul municipiului Chişinău
Dorin Chirtoacă, primarul municipiului Chişinău (Epoch Times România)

Raportul de activitate al primarului municipiului Chişinău a fost întâmpinat cu slogane precum “Ruşine” şi “Ai ucis oraşul Chişinău”, astfel încât evenimentul care urmărea să scoată în evidenţă reuşitele edilului din perioadă 2015-2016, s-a transformat rapid într-o platformă de acuzaţii şi replici între susţinătorii primarului Dorin Chirtoacă şi protestatarii prezenţi.

Raportul anual al primarului a fost întrerupt de sunete puternice de vuvuzele şi de fluiere ale mai multor membri ai Partidului Socialist, dar şi ale unor activişti civici neafiliaţi politic. Unul dintre tinerii socialişti aflaţi la eveniment a ţinut să precizeze că “domnul primar, timp de nouă ani, practic nu a făcut nimic. Ceea ce a realizat... este de calitate dubioasă, cu mijloace financiare enorme, netransparent. Eu sunt un simplu cetăţean care îndeamnă zi de zi oamenii să ia atitudine faţă de aceleaşi parcări neregulamentare, tăierea copacilor, demolarea centrului istoric etc.”. De aceeaşi părere s-a arătat a fi şi activistul civic, Oleg Brega, care şi-a motivat protestul gălăgios din timpul prezentării raportului prin faptul că starea în care se află oraşul e dezastruoasă, “actualul primar a distrus oraşul, de la trotuare, carosabil până la transportul public care este o continuă sursă de evaziune fiscală. Sute de mii de oameni sunt transportaţi anual în microbuze şi niciunul nu primeşte bilet pentru călătorie.”

La rândul său, primarul Capitalei a declarat că „nu aş vrea să înceapă confruntările. Cu cât mai multe vom face, cu cât mai multe vom realiza, cu atât mai agresivi vor fi ei.” În acelaşi timp, pe fundalul acelor zgomote, Dorin Chirtoacă a reuşit să prezinte principalele rezultate pentru perioada 2015-2016. Printre acestea se numără asamblarea a 20 de troleibuze noi, amenajarea a circa 5000 noi locuri de parcare cu pavaj ecologic, inaugurarea bustului poetului Andrei Mureşanu, cât şi reparaţia unei biblioteci din sectorul Buiucani al Capitalei.

Totodată, Dorin Chirtoacă a ţinut să prezinte priorităţile pentru anul viitor şi să răspundă la patru întrebări din partea celor prezenţi la eveniment.

Prezentarea raportului anual de activitate s-a încheiat cu aplauze din partea susţinătorilor, consilierilor liberali, cât şi din partea preşedintelui Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. “Cred că domnul primar a reuşit să facă multe din ceea ce şi-a propus”, a fost părerea unei susţinătoare. Potrivit acesteia, primarul capitalei întâmpină prea multe piedici din partea opoziţiei, ceea ce îi afectează semnificativ munca.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe