Navă de luptă chineză urmăreşte un portavion american în Pacific

Un portavion american ce participă la exerciţii maritime trilaterale cu forţele maritime japoneze şi indiene în vestul Pacificului a fost urmărit îndeaproape de o navă de supraveghere chineză.
Portavionul american USS John C. Stennis.
Portavionul american USS John C. Stennis. (Captură Foto)

Incidentul. apărut miercuri, a avut loc în timp ce portavionul USS John C. Stennis a încercat să îndepărteze nava chineză de la locul de desfăşurare a exerciţiilor maritime, numite Malabar.

Locul de desfăşurare a exerciţiilor trilaterale - în largul coastei estice a insulei japoneze Okinawa - se învecinează cu Marea Chinei de Sud, care este revendicată aproape în întregime de către Beijing.

SUA şi-a intensificat prezenţa în regiunea Asia-Pacific prin noua sa strategie pivot, pe care China o consideră o provocare.

SUA a devenit tot mai critică la adresa activităţilor chineze desfăşurate în insulele revendicate de Beijing în Marea Chinei de Sud şi, ocazional, a trimis nave de luptă şi avioane în misiuni de patrulare în apropierea acestor teritorii disputate, pentru a da un mesaj regimului comunist.

La rândul său, Beijingul acuză Washingtonul că se amestecă în problemele regionale şi că alimentează în mod deliberat tensiuni în Marea Chinei de Sud.

Luna trecută, Pentagonul a declarat că două avioane de luptă chineze au zburat la aproximativ 15 metri distanţă de un avion american EP-3 deasupra Mării Chinei de Sud.

Între timp, Japonia s-a alăturat Statelor Unite şi a declarat că statul comunist chinez îşi extinde prezenţa în vestul Pacificului.

Show-ul de forţă care se desfăşoară între cele trei state – manevrele implică, de asemenea, un portelicopter japonez şi avioane de patrulare nipone specializate în vânătoarea de submarine, precum şi fregate indiene – urmăreşte să trimită un mesaj Beijingului.

Marea Chinei de Sud este un traseu comercial asiatic vital, prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari. Marea acoperă o suprafaţă de 3,5 milioane de km pătraţi şi China doreşte să revendice cea mai mare parte a acestei zone. Malaezia, Taiwan şi Brunei au la rândul lor pretenţii teritoriale asupra Mării Chinei de Sud.

În raportul său anual către Congresul SUA privind activităţile militare chineze în 2015, Departamentul american al Apărării a estimat că revendicările teritoriale ale chinezilor au dus la adăugarea a peste 1.300 de hectare de uscat pe cele şapte insule artificiale pe care le-a ocupat în Arhipelagul Spratly în decurs de doi ani.

Una dintre principalele temeri ale Washingtonului este faptul că Beijingul ar putea desfăşura avioane de luptă şi alte arme în insulele disputate Spratly.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe