Într-un oraş modern chinez este impusă o campanie retrogradă

Un formular emis de guvern în centrul economic al Chinei din Shenzhen cuprinde întrebările obişnuite: data naşterii, experienţă de muncă, mediul educaţional. Dar apoi pe pagina a doua apare ceva interesant: "Aţi participat vreodată la manifestaţiile din "4 Iunie" sau aveţi legături cu practica " Falun Gong" ?"

Termenul "4 Iunie" se referă la protestele din Piaţa Tiananmen ce au avut loc cu mai bine de două decenii în urmă; Falun Gong este o populară practică spirituală care este persecutată în China din 1999. Ambii sunt termeni sensibili din punct de vedere politic - de acolo şi ghilimelele pentru a speria - iar implicarea în acestea poate duce la pierderea locului de muncă sau chiar la ceva mult mai rău (de exemplu, tortură şi muncă forţată).

În acest caz, documentul trebuie completat de potenţialii locuitorii din Shenzhen, pentru a putea obţine permisiunea de a-şi muta reşedinţa în oraş. Întrebarea despre Falun Gong este, de asemenea, parte dintr-un set larg de măsuri intruzive pentru a descoperi şi a expulza sau ataca practicanţii Falun Gong din Shenzhen.

Măsurile nu sunt pe aceeaşi lungime de undă cu imaginea de oraş modern, orientat spre viitor pe care o cultivă Shenzhen, având în vedere faptul că acesta a fost unul dintre primele zone economice speciale din China - locuri desemnate de către puternicul Deng Xiaoping să accepte afluxul de capital străin în timpul reformelor economice ale Chinei.

Eforturile împotriva Falun Gong din Shenzhen sunt parţial explicate prin faptul că oficialul chinez care este în spatele lor, Wang Rong, se bucură de legături strânse cu fostul lider al regimului Jiang Zemin. Jiang a pus la cale campania împotriva practicii spirituale şi a transformat-o într-o cruciadă personală, în timpul şi după încetarea mandatului său.

Companiile trebuie să includă, de asemenea, declaraţii similare în formularele de transfer ale angajaţilor, conform relatărilor unui rezident care îşi mută reşedinţa în Shenzhen.

Dl. Zheng, un rezident din Shenzhen, a declarat că problema cu acest proces este că le cere companiilor să se amestece în viaţa oamenilor, forţându-i să îşi exprime atitudinea în chestiuni precum Falun Gong.

Unele unităţi de muncă le-au cerut angajaţilor care părăseau oraşul să semneze un acord că nu vor practica Falun Gong şi că nici nu vor citi informaţii despre această practică, conform lui Zheng.

Acesta a precizat că Biroul 610 din Shenzhen, agenţia extrajudiciară care a fost înfiinţată pentru a conduce campania împotriva practicii, a recrutat şi a instruit sute de şomeri, inclusiv huligani locali, pentru a găsi practicanţi Falun Gong şi a-i captura. Le sunt furnizate motociclete, telefoane mobile şi alte echipamente utilizate pentru urmărirea şi monitorizarea practicanţilor şi se infiltrează în comunităţile locale sau se amplasează în staţii de metrou şi de autobuze pentru a se uita după activităţi Falun Gong.

Wang Rong a fost Secretarul de Partid adjunct al Shenzhen din 2009 şi se zvoneşte că are legături strânse cu Jiang Zemin. A fost agresiv în persecuţia practicanţilor Falun Gong, folosind bugetul enorm al sistemului intern "de menţinere a securităţii", care a fost până de curând, de asemenea, sub controlul unui alt loialist al lui Jiang.

Când Wang Rong a fost primar în Wuxi în provincia Jiangsu în perioada 2003-2007, a condus o serie de campanii "de persecuţii dure" împotriva practicanţilor Falun Gong, care au dus la decese în custodie, datorate torturii şi abuzurilor.

În timpul mandatului său ca director al Biroului de Educaţie din provincia Jiangsu, în anii 2000 - 2001, Wang a colaborat cu Biroului provincial 610 pentru a răspândi propagandă anti-Falun Gong prin intermediul sistemului de învăţământ şcolar. De asemenea, acesta a ordonat şcolilor să stocheze broşurile de propagandă anti-Falun Gong, încurajând copiii să urască o practică spirituală tradiţională care învaţă exerciţii meditative şi principiile Adevăr, Compasiune şi Toleranţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe