Intelepciunea Chinei antice: virtutea este mai pretioasa decat talentul

Sy Maguan.
Sy Maguan. (Photos)

Sy Maguan (960-1127) este un istoric celebru, poet, activist politic si unul dintre autorii primei carti despre istoria Chinei din perioada anilor 403 - 959 d.H. „Zi Zhi Tong Jian”. El a a trait in perioada dinastiei Song de Nord.

Sy impartea oamenii in patru categorii: cei cu talent si virtute - „intelepti”, cei fara talente si virtuti - „inapti”, cei care au mai multe virtuti decit talente - „nobili” si cei care au mai multe talente decit virtuti - „misei”.

El spunea ca in procesul desemnarii functionarilor publici este mai bine sa-i alegi pe cei „intelepti” si „nobili” iar, daca nu este posibil, cel mai bine este sa alegi un „inapt” decat un „misel”.

Potrivit acestuia, „miselul” este cel mai rau dintre toti pentru ca, avind anumite capacitati, el le va folosi pentru realizarea unor lucruri rele si ii va prejudicia pe ceilalti intr-o masura mai mare decit persoanele fara abilitati si virtuti, care sunt limitati de prostia lor. De exemplu, daca dai aripi unui tigru acesta va deveni si mai periculos.

Conform teoriei Sy Maguana, omul ce se caracterizeaza prin virtute provoaca respect fata de personalitatea sa, iar persoana inzestrata cu anumite abilitati este iubita de ceilalti din jur. Respectul ii tine pe oameni la distanta iar dragostea ii aduce mai aproape. De aceea, in momentul alegerii unei persone pentru o anumita functie, de obicei se prefera mai mult talentele pretendentului decat virtutile sale.

In istoria Chinei au existat multe cazuri in care oameni cu talent dar fara virtuti, ajungind la putere, au facut multe lucruri rele si au cauzat prejudicii importante altor oameni.

Unul dintre cele mai bune exemple in acest context este ultimul conducator al dinastiei Yin (1154 -1122 i.H.), Zhou Wang. El era foarte inteligent si extrem de puternic; putea cu mainile goale invinge o fiara salbatica. Insa el nu asculta niciun sfat oferit din exterior, se considera cel mai bun in toate, se lauda permanent cu puterea si abilitatile sale, si avea o atitudinea dispretuitoare fata de Cer si Zei. Era extrem de crud, ii tortura pe oameni cu fier incins. Mai mult, l-a omorit pe unchiul sau si i-a taiat inima. In final, oamenii s-au rasculat impotriva lui si Zhou a fost detronat. In cele din urma, numele lui Zhou Wang a devenit sinonim cu violenta extrema si despotismul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură