Institutul Cantacuzino mai încasează o lovitură. Angajaţii ies în stradă

Laborator de analize medicale, virusologie, la Spitalul Cantacuzino
Laborator de analize medicale, virusologie, la Spitalul Cantacuzino (Epoch Times România)

Zeci de angajaţi ai Institutului Cantacuzino au protestat miercuri în curtea unităţii, revoltaţi că au primit doar 39 la sută din lichidarea pentru luna decembrie, relatează Mediafax.

"Am primit doar 39 la sută din lichidarea pe decembrie, şi de luna ianuarie nici nu poate fi vorba. În pofida memorandumului interministerial, soarta institutului rămâne aceeaşi. Institutul Cantacuzino a fost trecut în coordonarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, dar nici această schimbare nu ne-a rezolvat problema," a declarat liderul de sindicat al institutului, Monica Bălteanu agenţiei Mediafax.

Mai merită menţionat în context că directorul Institutului Cantacuzino, Adrian Onu, a demisionat la începutul săptămânii, motivând că nu a fost sprijinit de autorităţi pentru a pune institutul pe linia de plutire.

Potrivit sursei citate, în 22 ianuarie, a fost semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, memorandum care prevedea ştergerea datoriilor insitutului către ANAF şi denumirea activităţii de sănătate publică drept serviciu de interes economic general. Cu toate acestea instituţia are în continuare conturile blocate.

În atari circumstanţe, sătui de promisiuni neonorate, angajaţii Institutului afirmă că vor continua protestele până la rezolvarea situaţiei.

Declinul Institutului Cantacuzino, unul din ce mai apreciaţi producători de imunologice din lume, a început în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţa a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, pe motiv că îi expirase îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să aducă vaccinuri din import, relatează Hotnews.

La finele lui 2013, Institutul Cantacuzino a mai primit o lovitură grea. Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a anunţat instituţia că vaccinul antigripal pe care îl produce nu poate fi pus pe piaţă, întrucât au fost descoperite probleme. Teste efectuate în Franţa au confirmat probleme cu vaccinul făcut de Cantacuzino.

Ulterior, verficări efectuate la Cantacuzino au relevat, potrivit specialiştilor OMS, ca institutul nu dispune de un plan de afaceri clar, bugetat, pentru următorii 5-10 ani.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne