Oameni de ştiinţă: puterea gândului ajută la prevenirea atrofiei muşchilor

Creierul uman
Creierul uman (Shutterstock.com)

Oamenii de ştiinţă americani au descoperit că exerciţiile fizice efectuate cu ajutorul gândirii ajută la prevenirea atrofiei musculare a membrelor puse în ghips, informează medicina.ua.

Studiul a vizat 29 de voluntari sănătoşi care au trebuit să poarte ghips pe una din mâini, în regiunea de la cot până la degete, timp de patru săptămâni. Participanţii au fost împărţiţi în două grupuri. Un grup a trebuit să-şi imagineze exerciţii musculare pentru antrenarea încheieturii mâinii pe toată durata experimentului, în timp ce reprezentanţii celuilalt grup nu au folosit nici o intenţie mentală în acest sens.

După îndepărtarea ghipsului, s-a constatat că muşchii braţelor voluntarilor din grupul care nu şi-au imaginat exerciţii musculare au slăbit cu 45%, iar grupul cu antrenament mental doar cu 24%, ceea ce este de circa două ori mai puţin comparativ cu rezultatele primului grup.

Descoperirea cercetătorilor americani va permite elaborarea unei noi abordări în ceea ce priveşte tratamentul leziunilor, folosind puterea gândirii.