Inspectorul Pădurii, pus pe "butuci". Platforma România 100 acuză

În loc să continue proiectul Inspectorul Pădurii, instrument ce le permitea cetăţenilor să se implice în stoparea tăierilor ilegale de păduri, guvernele PSD-ALDE au făcut paşi rapizi pentru a-l face nefuncţional, atrage atenţia România 100.
.
. (Matt Cardy / Getty Images)

Guvernul PSD-ALDE a limitat accesul cetăţenilor la informaţii esenţiale legate de ceea ce se întâmplă în pădurile României, acuză România 100, platformă civică fondată de Dacian Cioloş alături de tehnocraţii săi. Drept consecinţă, tăierea şi transportul lemnului din pădurile României se fac netransparent şi fără ca cetăţenii să aibă posibilitatea de a monitoriza şi interoga legalitatea, atrage atenţia formaţiunea printr-o postare pe Facebook.

"Inspectorul Pădurii este un instrument online de interogare a legalităţii tăierii şi transportului de lemn aflat la dispoziţia oricărui cetăţean care doreşte să se implice în monitorizarea exploatării pădurilor şi a transportului lemnului rezultat din exploatări. Inspectorul Pădurii are o componentă mobilă pentru verificarea legalităţii transporturilor şi o componentă web, prin care se poate verifica şi legalitatea exploatării lemnului transportat.

După lansarea din 2016, aplicaţia mobilă a atins imediat un număr record de 60.000 de descărcări iar cetăţenii au făcut peste 1 milion de interogări în baza de date SUMAL pentru a verifica dacă anumite transporturi de lemn sunt sau nu ilegale. Transporturile care nu apăreau în baza de date sau aveau alte produse decât cele indicate de aplicaţia mobilă, au fost reclamate la 112 şi verificate de poliţie.

În noiembrie 2016 s-a lansat prima variantă a portalului web Inspectorul Pădurii care permitea verificarea rapidă a tăierilor în parcurile naţionale şi naturale, în zonele unde acest lucru este interzis sau în posibile păduri virgine. De asemenea, permitea verificarea legalităţii oricăror tăieri puse pe hartă de sateliţi, care ”raportau” tăierile la fiecare 3 zile. Datele trebuiau completate până la începutul lunii iulie 2017 pentru a se putea verifica legalitatea oricărei exploatări de masă lemnoasă, indiferent de proprietar.

În loc să continue proiectul, guvernele PSD-ALDE au limitat accesul la această bază de date şi au făcut paşi rapizi pentru a-l face nefuncţional", transmit tehnocraţii.