Insolenţa rusă renăscută: Kremlinul critică UE în legătură cu drepturile omului înaintea unui summit

Rusia a declarat miercuri că respectul pentru drepturile omului este în scădere în Uniunea Europeană, ca parte a unei campanii de a întoarce criticile Occidentului referitoare la situaţia drepturilor omului în Rusia, potrivit unui raport Reuters.

"Asistăm la o anumită deteriorare în ceea ce priveşte protecţia drepturilor omului în statele membre ale UE", a declarat Konstantin Dolgov, reprezentantul special pentru drepturile omului al Ministerului rus de Externe, la o conferinţă de presă.

Liderii europeni şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la întemniţarea membrilor unei trupe punk, urmărirea penală a unor persoane din opoziţie şi legile care limitează protestele şi organizaţiile finanţate din străinătate de când preşedintele Vladimir Putin a început al treilea mandat ca preşedinte în luna mai.

Putin, care urmează să se întâlnească la sfârşitul acestei luni cu liderii UE la un summit bianual, a declarat că Occidentul nu are dreptul să îi ţină predici Rusiei privind drepturile omului sau să-şi folosească preocupările ca un instrument de presiune politică.

Raportul a citat şi afirmaţiile despre tratamente abuzive asupra persoanelor aflate în arest, condiţiile precare din penitenciare şi prejudecăţile împotriva minorităţilor etnice şi muncitorilor migranţi.