Ingrijorari cu privire la impactul necunoscut al nanotehnologiei asupra sanatatii

In 2005, New York s-a aflat pe locul unul in Statele Unite in privinta deceselor premature cauzate de poluarea motoarelor diesel.
In 2005, New York s-a aflat pe locul unul in Statele Unite in privinta deceselor premature cauzate de poluarea motoarelor diesel. (Mario Tama / Getty Images)

SAN FRANCISCO - Nanotehnologia a fost salutata drept o stiinta a viitorului, cu inovatii bazate pe mircoparticule ce indeparteaza ridurile faciale, intaresc sticlele de bere si spala imbracamintea fara apa.

Totusi, studiile preliminare indica de asemenea faptul ca unele dintre aceste particule, aparute ca urmare a celor mai recente descoperiri in domeniul ingineriei stiintifice, pot determina aparitia cancerului.

"Trebuie sa recunoastem ca vor exista greseli si vor exista riscuri," a spus profesorul Harry Kroto, care a castigat Premiul Nobel pentru chimie in 1996 pentru descoperirea unei nanoperticule denumite Buckminsterfullerene. "Pe de alta parte, exista posibilitatea ca valoarea nanotehnologiei sa fie coplesitoare. Pentru mine, aceasta este stiinta secolului 21."

Nanotehnologia este stiinta crearii si lucrului cu materiale cu o latime de aproximativ un nanometru, sau a miliarda parte dintr-un metru. Pentru comparatie, parul uman masoara 80.000 de nanometri dintr-o parte in cealalta.

Cercetatorii spun ca a lucra cu astfel de particule reprezinta promisiunea construirii unor masini in miniatura, atom cu atom, asa cum orice fiinta vie incepe cu o celula.

"Cel mai important lucru aici este sa domesticam atomii.” a spus Patrick Lin, directorul Grupului Nanoethics din cadrul Universitatii Politehnice de stat din California.

Unii cercetatori folosesc deja nanotehnologia pentru a adauga particule de argint, cunoscut de multa vreme ca antibacterian, aparatelor de ras, recipientelor pentru depozitarea alimentelor si sosetelor "anti-fungice".

Altii exploateaza proprietati neobisnuite care apar la o nano-scara. In laborator, de exemplu, atomii normali de carbon pot fi fixati in forme asemanatoare unor tuburi, denumite nanotuburi, care sunt de 100 de ori mai puternice decat otelul si cantaresc doar o sesime din greutatea acestuia. O asemenea modificare poate aduce o putere noua, sporita unui club de golf.

Problema este ca aceste particule pot fi daunatoare pentru organismul uman, iar oamenii de stiinta afirma ca vor trece multi ani pana cand efectele lor vor fi intelese pe deplin. Nanoparticulele sunt destul de mici pentru a trece neobservate in membrana unei celule, dar destul de mari pentru a purta material strain in AND-ul uman.

Nu s-a efectuat niciun studiu pe termen lung in legatura cu acest subiect, dar cercetatorii au descoperit dezvoltarea cancerului cerebral la pestii care au ingerat un numar mic de nanoparticule de carbon, iar sobolanii care inhaleaza nanotuburile de carbon dezvolta probleme pulmonare similare celor cauzate de azbest.

Sponsorizarea federala pentru cercetarea nanotehnologiei s-a triplat din 2001 pana in prezent, dar grupurile ecologice se plang ca reglementarile nu au tinut pasul.

Administratia pentru Alimente si Medicamente a anuntat in iulie ca medicamentele, comesticele si alte produse create pe baza de nanotehnologie nu necesita reglementari sau etichetari speciale deoarece nu s-au gasit dovezi stiintifice ca ele prezinta riscuri majore pentru siguranta. Unele companii isi iau totusi propriile masuri.

In acest an, compania de materiale DuPont a fost de acord cu un sistem, dezvoltat impreuna cu departamentul Apararii Ecologice, pentru a evalua daca sa continue cu proiecte ce implica nanoparticule.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe