Incendii de vegetaţie devastatoare în California: zeci de morţi şi zeci de mii evacuaţi

Incendiile de vegetaţie continuă să facă ravagii în nordul şi sudul statului american California, iar numărul morţilor a ajuns la 31. Autorităţile au declarat că peste 228 de persoane au fost date dispărute.
O locuinţă distrusă de incendiul Camp Fire în Magalia, statul american California, 9 noiembrie 2018
O locuinţă distrusă de incendiul Camp Fire în Magalia, statul american California, 9 noiembrie 2018 (Justin Sullivan/Getty Images)

Incendii de vegetaţie puternice au ucis cel puţin 31 de persoane în California, au declarat autorităţile duminică, în condiţiile în care pompierii continuă să se lupte cu flăcările în zone opuse ale statului american lovit de secetă. Unele surse media susţin că numărul victimelor ar fi de cel puţin 29.

În nordul Californiei, echipele de salvare au extins căutarea victimelor după ce un infern a măturat localitatea Paradise şi a distrus peste 6.700 de locuinţe şi firme, fiind cel mai distructiv incendiu din acest stat în cel puţin un secol, potrivit Deutsche Welle.

Incendiul, cunoscut sub numele de Camp Fire, a izbucnit joia trecută şi s-a extins rapid, distrugând o mare parte din Paradise, unde locuiesc 30.000 de persoane. Până acum, incendiul a pârjolit 45.000 de hectare şi este controlat în proporţie de 25%, a afirmat Departamentul de Pompieri din California.

În prezent, cel puţin 228 de persoane sunt date dispărute, a afirmat duminică noaptea şeriful districtului Butte, Cory Honea.

De asemenea, alte două incendii de vegetaţie au continuat să provoace haos în sudul Californiei, forţând zeci de mii de persoane să caute locuri mai sigure. Cel puţin 2 persoane au fost ucise în acea regiune.

Ordinele de evacuare au inclus întregul oraş Malibu, unde locuiesc 13.000 de oameni. Unele dintre cele mai mari staruri ale Hollywood-ului s-au aflat printre cei evacuaţi.

Flăcările ameninţă de asemenea şi unele zone ale oraşului din apropiere Thousand Oaks, zguduit în urmă cu câteva zile de un atac armat într-un bar care s-a soldat cu moartea a 12 persoane.

Peste 8.000 de pompieri se luptă cu incendiile de vegetaţie în statul California, ce se întind pe o suprafaţă de aproximativ 1.040 km pătraţi.

Guvernatorul Californiei, Jerry Brown, a afirmat că a adresat o cerere oficială guvernului federal pentru a declara dezastru major, lucru ce poate fi făcut de preşedinte.

Dar preşedintele Donald Trump a ameninţat că va suspenda asistenţa federală statului California, acuzând că acesta a eşuat să prevină incendiile.

“Nu există niciun motiv pentru aceste incendii de pădure masive, fatale şi costisitoare din California cu excepţia faptului că administrarea pădurilor este atât de slabă. Miliarde de dolari sunt daţi anual, şi atât de multe vieţi sunt pierdute, totul din cauza unei administrări eronate a pădurilor”, a declarat Trump.

În ultimul deceniu, statul California a fost zguduit de incendii de vegetaţie masive, care au creat haos în partea sa vestică. Diverse studii au susţinut că aceste incendii de vegetaţie deseori izbucnesc din cauza condiţiilor meteo extreme, precum secetele declanşate de schimbarea climatului.