Politician european: anularea spectacolelor Shen Yun în Madrid, sub presiunea chineză, inacceptabilă

Teatro Real din Madrid
Teatro Real din Madrid (Wikipedia.org)

Un înalt oficial european a denunţat anularea spectacolelor de muzică şi dans tradiţionale chinezeşti în Spania, care s-ar datora presiunii ambasadei chineze. Fostul ministru al Culturii Daniel Herman etichetează acţiunile autorităţilor chineze ca fiind o formă de "şantaj".

Compania Shen Yun Performing Arts, cu sediul în New York, care încearcă să reînvie 5000 de ani de cultură tradiţională chineză, inclusiv spiritul şi valorile culturii tradiţionale prin muzică şi dans, a rezervat Teatro Real (Royal Theater) din Madrid, pentru a susţine spectacole pe 31 ianuarie şi 2 februarie.

Cu doar câteva săptămâni înaintea spectacolelor, directorul Teatrului Real a informat Puro Arte Humano, o asociaţie nonprofit şi promotor al Shen Yun în Spania, că spectacolele trebuie anulate din cauza unor dificultăţi tehnice. Teatro Real a confirmat anularea spectacolelor printr-o comunicare oficială, trimisă prin e-mail publicaţiei Epoch Times.

Daniel Herman, fostul ministru al Culturii din Republica Cehă, a menţionat că Teatro Real, unul dintre cele mai importante teatre de operă ale oraşului, ar fi trebuit să respingă presiunea Ambasadei Chinei, şi consideră ca fiind "inacceptabil să fii considerat drept o provincie a Beijingului".

"Trebuie să fim puternici şi să nu acceptăm presiunea", a precizat Herman, care a îndeplinit funcţia de ministru al Culturii între 2014 şi 2017.

Directorul Teatrului din Madrid a declarat într-un comunicat de presă transmis asociaţiei Puro Arte Humano, că spectacolul Das Rheingold Opera, care este programat să se desfăşoare cu o zi înainte şi după spectacolele programate pentru Shen Yun, ar avea dificultăţi cu asamblarea şi dezasamblarea recuzitei de scenă în timp util. Departamentul tehnic al teatrului nu a menţionat însă o astfel de problemă, în momentul semnării contractului cu Puro Arte Humano.

Puro Arte Humano a afirmat că teatrul nu pare să aibă aceleaşi probleme cu alte spectacole, care se desfăşoară în aceeaşi perioadă cu opera Das Rheingold şi că Teatro Real vizează numai spectacolele Shen Yun. Argumentele tehnice şi artistice pe care le invocă teatrul nu au nicio justificare, deoarece tehnologia avansată a sălii permite prezentarea a trei spectacole cu scenografii complete.

Sandra Flores Gomez, vicepreşedinte al Puro Arte Humano, a declarat că motivul invocat pentru anularea spectacolelor Shen Yun nu a fost deloc convingător şi suspectează că în realitate este vorba de presiunea exercitată de Partidul Comunist Chinez (PCC), având în vedere experienţele anterioare când Consulatul Chinei a interferat cu Shen Yun Performing Arts şi la Barcelona în 2014. În plus, China a încercat recent să extindă legăturile cu teatrul.

În anul 2016, teatrul de la Madrid a anunţat că a semnat un acord cu regimul chinez pentru proiectul "International League of Theaters of the Silk Road", de promovare a unui "program de colaborare culturală în domeniul spectacolelor". Liga face parte din proiectul pilot al Chinei, The Belt and Road Initiative (BRI), cunoscut şi sub numele de One Belt One Road (OBOR), pentru a spori influenţa geopolitică în întreaga lume, potrivit unui articol al publicaţiei China Daily.

În mai 2018, Teatro Real a semnat un alt acord cu National Center for the Performing Arts (Centrul Naţional pentru Spectacole) din Beijing, pentru a colabora pe partea de producţie şi co-producţie.

La 14 şi 15 ianuarie, la doar o săptămână după anularea unilaterală a contractului, managerul principal al Teatro Real a vizitat China, iar ambasadorul Chinei în Spania este în prezent membru al Cercului Diplomatic al Teatro Real, grupul de diplomaţi care promovează teatrul.

Presiunea PCC se repetă

Herman a afirmat că s-a confruntat de multe ori cu presiunea PCC când a fost ministru al Culturii, inclusiv atunci când liderul tibetan Dalai Lama a fost invitat în Republica Cehă în 2016 şi când Shen Yun Performing Arts a susţinut spectacole la Praga în 2014. Acesta a menţionat că Ambasada Chinei l-a contactat pe directorul Teatrului Naţional din Praga pentru a anula spectacolele Shen Yun, dar în cele din urmă nu a reuşit.

Fostul Ministru al Culturii a precizat că regimul chinez nu doreşte ca Shen Yun să prezinte spectacolele, deoarece acestea prezintă cultura chineză de inspiraţie divină, care nu se aliniază cu ideologia comunistă ateistă. El a adăugat că scenele din spectacol, care descriu încălcarea drepturilor omului în China, mai exact persecuţia împotriva practicanţilor Falun Gong, dăunează imaginii regimului comunist.

"Regimul din China este un regim totalitar. El doreşte să supravegheze şi să controleze întreaga societate. Tot ce se află în afara cadrului acestui control este periculos pentru ei. Spania este un stat membru al Uniunii Europene, aşa cum este şi Republica Cehă şi nu ar trebui să permită regimului comunist să dicteze 'ce este bine sau rău' pentru o ţară europeană", a afirmat Herman.

"Suntem fiinţe umane libere, persoane libere, membre ale unui stat democratic şi ştim mai bine decât comuniştii din Beijing, ce este bine sau rău pentru noi", a accentuat fostul ministru.

Mai multe informaţii aici.