În Moldova a fost creată AO Liga Bancherilor

Liga Bancherilor din Moldova - aceasta este denumirea unei organizaţii obşteşti, înregistrată de câţiva bancheri cunoscuţi din ţară. Dumitru Ursu a fost ales conducătorul Ligii pentru un termen de 5 ani. Dumitru Ursu a condus până de curând Asociaţia Băncilor din Moldova, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare. De asemenea, Dumitru Ursu a lucrat o perioadă îndelungată în calitate de viceguvernator al Băncii Naţionale, transmite ”Infotag”.

Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Dumitru Ursu a menţionat că membru al Ligii Bancherilor din Moldova poate deveni orice persoană fizică din Moldova care are un stagiu de activitate în sistemul bancar de cel puţin 5 ani. "În Consiliul de Administrare al Ligii au intrat trei persoane, iar în comisia de revizie - două. Este vorba de bancherii cunoscuţi Grigore Furtună (a condus Moldova Agroindbank), Vladimir Munteanu şi alţii", a spus Ursu.

Printre priorităţile Ligii se numără consolidarea sectorului bancar, în care activează mai mult de 11 mii de persoane. Liga Bancherilor din Moldova intenţionează să-şi deschidă reprezentanţe pe teritoriul RM, dar şi în afara ţării, dacă va fi necesar. "Cel puţin statutul Ligii permite acest lucru", a acentuat preşedintele.

El a menţionat că Liga intenţionează să conlucreze activ cu organele de stat din domeniu, cu Banca Naţională, Comisia Naţională a Pieţei Financiare, precum şi cu Ministerul Economiei, Finanţelor, FISC. "Liga va educa populaţia, explicându-le cum lucrează băncile, dar şi atrăgând atenţie asupra faptului că băncile au nu doar drepturi, dar şi obligaţiuni", a spus Ursu. Potrivit lui, pentru a atinge aceste scopuri, Liga îşi propune să devină "o platformă de discuţii" nu doar pentru bancheri, dar şi pentru alte persoane interesate. "În acest sens, în Moldova există un câmp mare de activitate", a precizat el.

Întrebat din ce surse se va dezvolta Liga, Dumitru Ursu a menţionat că din cotezaţiile de membru, precum şi din resursele donatorilor şi sponsorilor, aşa cum se întâmplă în alte state. "Acest lucru va putea fi văzut din rapoartele de activitate ale Ligii, care vor fi publicate anual şi care vor fi transparente", a precizat sursa citată.

Dumitru Ursu a atras atenţie asupra lichidităţii excesive în sistemul bancar din Moldova, menţionând indicatorii înalţi de capitalizare a băncilor, care se confruntă cu problema investirii resurselor. "În prezent este foarte actuală întrebarea privind eficienţa investiţiilor în sectorul bancar", a menţionat Ursu.

Solicitat să dea o apreciere evenimentelor legate de Moldova Agroindbank (MAIB), în al cărui capital a intrat un grup de acţionari noi, acuzaţi de "acţiuni concertate", preşedintele Ligii a menţionat că este necesar a se aştepta decizia organelor de reglementare. "Conducerea BNM trebuie să decidă dacă acţiunile au fost cumpărate în conformitate cu legislaţia RM", a spus Ursu, precizând că această întrebare a apărut din cauza netransparenţei structurii acţionariatului băncilor din RM.

El consideră că decizia Ministerului Finanţelor de a opera modificări în Legea privind transparenţa acţionariatului băncilor, va soluţiona problema "transparenţei" structurii acţionariatului. Dumitru Ursu a atras atenţia asupra faptului că MAIB este o bancă bine capitalizată. La fel consideră că cumpărarea acţiunilor băncii şi clarificarea chestiunii, dacă noii acţionari acţionează "concertat", nu poate trezi panică în societate. "Banca are suficiente valori mobiliare şi certificate ale BNM, pe care în orice moment le poate vinde. În caz de necesitate, şi regulatorul poate oferi băncii lichidităţi", a precizat el.

Preşedintele Ligii mai consideră că situaţii similare celor care au loc în prezent cu MAIB, nu pot fi excluse pe viitor, deoarece acestea sunt caracteristice ţărilor cu o economie în tranziţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe