Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiară a discutat marţi despre pătrunderea de acţionari noi în capitalul BC Moldova-Agroindbank S.A.

(photos.com)
Epoch Times România
28.05.2013

Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiară, prezidat de prim-ministrul interimar, Iurie Leancă, a discutat marţi despre pătrunderea de acţionari noi în capitalul BC Moldova-Agroindbank S.A. (MAIB), în anul 2013. Preşedintele Comisiei parlamentare permanente pentru economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, a spus că autorităţile "vor întreprinde toate măsurile pentru a afla cine este adevăratul succesor în drepturi pentru acţiunile băncii, pentru ca acesta să fie proprietarul".

Ioniţă a regretat faptul că după "atacurile raider" din anul 2011, întreprinse cu ajutorul deciziilor unor instanţe de judecată moldoveneşti, cei vinovaţi nu au fost sancţionaţi."Aşteptăm până acum bilanţul anchetei organelor de drept în aceste dosare. Or, în aceste atacuri au fost implicaţi şi politicieni din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană", a amintit Ioniţă, care a refuzat să-i nominalizeze.

Conducerea MAIB i-a informat pe regulatorii pieţei, reprezentaţi prin BNM şi CNPF, despre ultimele tranzacţii în urma cărora acţionarii din Slovenia şi-au vândut pachetele de acţiuni. Potrivit unor estimări diferite, pachetul pe care l-au deţinut slovenii depăşea 25%. Conform unor informaţii neoficiale din surse care anterior au fost avizate, la etapa curentă ambii regulatori ai pieţei nu întrevăd încălcări ale legislaţiei, pentru că niciunul dintre pachetele de acţiuni achiziţionate nu depăşeşte 5% din capitalul MAIB.

"Dacă însă va fi dovedit faptul că noii cumpărători ai acţiunilor băncii acţionează de comun acord, ceea ce ar putea fi un indiciu că sunt afiliaţi, regulatorul îi poate lipsi pe acţionari de dreptul de vot, obligându-i să vândă acţiunile pe piaţa deschisă", a spus sursa agenţiei, solicitând anonimatul.

Înainte ca slovenii să-şi vândă acţiunile, MAIB avea patru grupuri de acţionari: străin (26,7% din acţiuni), pachetul de acţiuni consolidat al angajaţilor băncii, conduşi de preşedinta acesteia, Natalia Vrabie (33%), grupul investitorilor de portofoliu cu pachete mici (23%) şi acţionarii minoritari - persoane fizice (11%). Restul reprezentând circa 7% se află la vistieria băncii.

Potrivit informaţiei neoficiale a agenţiei "Infotag", companiile care au procurat acţiunile de la grupul de acţionarei din Slovenia le-au achiziţionat activ şi la Bursa de Valori, şi în afara acesteia. O parte dintre acţiuni şi-au schimbat intenţionat proprietarul prin metoda intrării VM sub formă de cotă în capitalul social al firmelor. Toate aceste acţiuni puteau conduce la situaţia în care acţionarii noi, care au achiziţionat acţiuni ale MAIB în anul 2013, ar putea să aibă un pachet de peste 51%, ceea ce înseamnă controlul asupra băncii.

În favoarea acestei ipoteze este faptul că în decada a treia a lunii mai un acţionar a solicitat MAIB, în numele a şapte acţionari care deţin în total 25% dintre acţiuni, convocarea adunării generale extraordinare. Se propune ca în agenda acesteia să fie incluse trei chestiuni: alegerea Consiliului nou, încetarea anticipată a mandatului preşedintelui băncii şi alegerea preşedintelui nou.

Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiară a fost constituit în iunie 2010 cu scopul asigurării coordonării corespunzătoare între autorităţile publice, al delimitării atribuţiilor, dar şi pentru realizarea unor măsuri imediate în caz de situaţii financiare excepţionale. Din comitet fac parte reprezentanţi ai Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe; ai Băncii Naţionale; ai Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, ai procuraturii generale, ai Centrului Anticorupţie şi ai Fondului de garantare a depunerilor populaţiei din sistemul bancar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor