În Germania a fost arestat la vârsta de 93 de ani unul dintre călăii de la Auschwitz

Auschwitz-Birkenau.
Auschwitz-Birkenau. (JANEK SKARZYNSKI / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
07.05.2013

Un bărbat de 93 de ani a fost arestat în Stuttgart, Germania, şi acuzat că a fost unul dintre gardienii lagărului de concentrare de la Auschwitz între 1941 şi 1945.

Identitatea acuzatului nu a fost anunţată oficial. Dar, conform mass-media germană, Hans Lipschis, este unul dintre cei zece criminali de război nazişti încă în viaţă şi unul dintre cei mai căutaţi de către Centrul Simon Wiesenthal. Doar recent, unii jurnalişti au descoperit că fostul nazist a trăit liniştit în Germania peste treizeci de ani. Lipschis a fost luat direct de anchetatori de la casa în care locuia. După ce a fost consultat de un medic, s-a concluzionat că este "destul de sănătos" pentru a fi încarcerat.

Hans Lipschis, de origine lituaniană, a fost premiat de către nazişti cu "etnia germană" datorită serviciilor prestate pentru regimul lui Hitler. În lista celor căutaţi, pe care a elaborat-o Centrul Simon Wiesenthal, ocupă locul al patrulea şi este descris ca aparţinând SS-Totenkopf Sturmban (Batalionul Morţii) şi implicat în "uciderea în masă şi persecutarea civililor nevinovaţi, în special a evreilor". "În acest moment organizăm capetele de acuzare", a declarat instanţa din Stuttgart, care a început ancheta lui Lipschis în urmă cu un an.

"Am fost doar un bucătar" spune Hans, nu făceam parte din pază. S-a mutat în Statele Unite la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, dar a fost trimis înapoi în Germania, de către autorităţile din SUA în aprilie 1983.

Ancheta justiţiei din Stuttgart demonstrează că guvernul german este hotărât să meargă pe orientarea din 2011, atunci când a fost condamnat la cinci ani de închisoare John Demianjuk pentru complicitate la uciderea a 28.000 de oameni. În acel caz, Curtea a decis că, indiferent de rolul avut în lagărele de exterminare, trebuie să fie considerat complice la Holocaust.

Lipschis este unul dintre cei 50 de supravieţuitori care au avut funcţii de răspundere la Auschwitz şi asupra cărora guvernul german încearcă să facă lumină.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor