În culisele întâlnirii lui Pompeo cu Bibi: SUA susţine că Iranul a testat cu succes rachete capabile nuclear

Secretatul american de stat Mike Pompeo
Secretatul american de stat Mike Pompeo (J. Raedle / Getty Images)

Oficiali de rang înalt americani au confirmat luni că Iranul a testat cu succes mai multe rachete capabile nuclear, încălcând astfel restricţiile aplicate de ONU asupra acestui tip de activitate. Testele iranienilor au declanşat reacţia dură a administraţiei preşedintelui american Donald Trump, care face presiuni asupra liderilor europeni în această săptămână cu scopul de a lua măsuri imediate de contracarare a celor mai recente mişcări militare iraniene, potrivit Washington Free Beacon.

Respingând afirmaţiile iranienilor că testele lor de rachete au natură defensivă, reprezentantul special al SUA pentru Iran, Brian Hook, a promis represalii dure după cele mai recente teste de rachete efectuate de Teheran, care sunt printre cele mai provocatoare în momentul de faţă.

“Iranul a lansat rachete care sunt capabile să transporte mai multe focoase, inclusiv o armă nucleară”, a confirmat acesta reporterilor aflaţi la bordul aeronavei secretarului de stat Mike Pompeo, în timp ce se îndreptau spre Bruxelles la o reuniune NATO.

Testele iraniene au avut loc după ce SUA a dezvăluit noi dovezi care leagă Teheranul de proliferarea de arme avansate şi rachete în Orientul Mijlociu, inclusiv în Yemen, unde rebelii Houthi susţinuţi de iranieni sunt implicaţi într-un conflict cu o coaliţie condusă de Arabia Saudită.

Opinia administraţiei Trump faţă de aceste teste este diferită de cea a predecesorului său, Barack Obama, care în mod intenţionat a scos din negocieri tehnologia iraniană de rachete balistice atunci când s-a semnat, în 2015, controversatul acord nuclear între marile puteri şi regimul din Teheran.

“În ultimii 12 ani, Consiliul de Securitate al ONU a cerut regimului iranian să oprească testarea şi proliferarea rachetelor balistice, însă Iranul continuă să sfideze Consiliul”, a afirmat Hook. “Testele permanente ale Iranului şi proliferarea rachetelot balistice arată că acordul cu Iranul nu a moderat regimul iranian aşa cum au sperat unii”.

“A fost o greşeală excluderea rachetelor din acordul nuclear iranian, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care SUA a ieşit din el”, a mai precizat Hook, criticând în mod direct administraţia Obama pentru că a cedat cererilor Iranului ca programul de rachete avansate să nu fie incluse în acord. “Iranul ar avea nevoie de sume mult mai mici pentru asigurarea apărării dacă nu ar fi decis să lanseze războaie sectariene în ultimii 39 de ani”.

Administraţia SUA speră să convingă aliaţii europeni să adopte noi sancţiuni împotriva Iranului pentru testele de rachete, poziţie pe care mulţi aliaţi ezită să o adopte. În timp ce Washingtonul ar putea aplica un nou set de sancţiuni împotriva iranienilor, unii aliaţi europeni s-au opus în continuare administraţiei SUA, încercând să menţină acordul nuclear iranian şi legăturile economice cu Teheranul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe