UE schimbă macazul. Acceptă eventuale sancţiuni împotriva Iranului după un val de presupuse atentate

Steagul Uniunii Europene.
Steagul Uniunii Europene. (Getty Images)

Până acum, Uniunea Europeană nu a fost dispusă să se alăture sancţiunilor aplicate de SUA împotriva Iranului, preferând să menţină legături comerciale strânse cu Republica Islamică.

Însă recent s-a produs o schimbare în politica blocului, miniştrii de externe ai Uniunii Europene precizând, luni, că ţările lor ar putea impune noi sancţiuni economice împotriva Iranului, potrivit Reuters.

Schimbarea bruscă a politicii UE are loc după ce Franţa şi Danemarca au acuzat Teheranul că ar fi fost în spatele unor comploturi vizând desfăşurarea de atacuri pe teritoriile lor. În cursul unei întâlniri în Bruxelles, miniştrii de externe francez şi danez au oferit omologilor lor din UE informaţii legate de presupusele comploturi iraniene, nefiind indicate detalii sau nume, a precizat Reuters marţi, citând câţiva diplomaţi.

Franţa a impus sancţiuni împotriva a doi cetăţeni iranieni şi a serviciului de informaţii al Iranului pentru o tentativă de organizare a unui atac cu bombă la un miting de lângă Paris, iniţiat de un grup al opoziţiei iraniene exilate.

În luna octombrie, Franţa a susţinut că este sigură în ceea ce priveşte rolul Ministerului Informaţiilor iranian în complotul din luna iunie.

Tot în octombrie, Danemarca a afirmat că a suspectat că un serviciu de spionaj al guvernului iranian ar fi pus la cale un asasinat pe teritoriul său, adăugând că este de asemenea pregătită să se alăture unor posibile sancţiuni mai ample ale UE împotriva Republicii Islamice.

Iranul a negat orice implicare în cele două presupuse comploturi şi a avertizat că s-ar putea retrage din acordul nuclear dacă puterile UE nu îi asigură beneficiile comerciale şi financiare ce decurg din acord.

Disponibilitatea de a sancţiona Teheranul ar fi prima astfel de măsură a UE în ultimii ani, care a încercat să menţină în viaţă acordul nuclear încheiat în 2015 între marile puteri şi Iran. Până acum Bruxelles-ul nu a fost dispus să ia în calcul sancţiuni, ci a încercat să discute cu Teheranul.

În luna martie, o propunere comună a Marii Britanii, Franţei şi Germaniei de a sancţiona Iranul pentru dezvoltarea de rachete balistice şi pentru rolul său în războiul sirian a eşuat să atragă suficient suport în cadrul blocului, inclusiv din partea Italiei care doreşte să menţină legături de afaceri cu iranienii.

De asemenea, în timpul întâlnirii de luni, miniştrii de externe ai UE au încercat să echilibreze politica UE faţă de Iran prin accelerarea creării unui mecanism special pentru comerţul cu Teheranul, un mecanism care s-ar conforma reglementărilor UE, şi nu legilor naţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe