Comandant iranian avertizează că Teheranul dispune de rachete ce pot lovi unele baze americane

Amir Ali Hajizadeh, şeful diviziei aerospaţiale a Gărzilor Revoluţionare ale Iranului.
Amir Ali Hajizadeh, şeful diviziei aerospaţiale a Gărzilor Revoluţionare ale Iranului. (Captură Foto)

Ameninţările lansate de oficiali iranieni la adresa operaţiunilor militare americane din Golful Persic nu reprezintă ceva nou, însă rămâne de văzut cum va răspunde Casa Albă la comentariile făcute de un comandant de rang înalt al Gărzilor Revoluţionare ale Iranului (IRGC), care a precizat că bazele americane din Afganistan, Qatar, Emiratele Arabe Unite, precum şi portavioanele americane din Golf se află în raza de acţiune a rachetelor balistice iraniene, potrivit Zero Hedge.

Amir Ali Hajizadeh, şeful diviziei spaţiului aerian a IRGC, a fost citat de agenţia de ştiri Tasnim afirmând: “Ele se află în raza noastră de acţiune şi le putem lovi dacă ei fac o mişcare... Rachetele noastre sol-mare au o rază de acţiune de 700 km... iar portavioanele americane sunt ţintele noastre”.

În remarcile sale, comandantul IRGC a menţionat baza aeriană Al Udeid din Qatar, care găzduieşte aproximativ 10.000 de soldaţi americani implicaţi în operaţiuni de rutină în Orientul Mijlociu, precum şi baza Al Dhafra din Emiratele Arabe Unite şi baza Kandahar din Afganistan.

Hajizadeh a mai afirmat că a fost îmbunătăţită precizia rachetelor iraniene – o afirmaţie care are la bază atât teste recente cât şi o serie de lansări de rachete în luna octombrie, care au vizat o tabără ISIS în estul Siriei –, care în majoritate au eşuat să atingă ţinta, unele chiar aterizând în deşertul de lângă graniţa iraniano-irakiană.

Tensiunile dintre Washington şi Teheran se află deja la cel mai înalt punct din ultimii an, în condiţiile în care sancţiunile agresive americane, în special cele care vizează sectorul energic al ţării, continuă să submineze economia Iranului şi pe fondul ameninţărilor şi contra-ameninţărilor din ultimele două luni privind preluarea controlului de către Iran a vitalei strâmtori Ormuz, pe unde trece aproximativ o treime din petrolul lumii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe