În ce condiţii se poate rupe alianţa PSD-PNL

USL, Program de Guvernare 2013-2016. În imagine, Crin Antonescu şi Victor Ponta
USL, Program de Guvernare 2013-2016. În imagine, Crin Antonescu şi Victor Ponta (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
01.04.2013

Desemnarea Codruţei Kovesi, fost procuror general, în funcţia de şef la Direcţia Naţională Anticorupţie, ar putea duce la ruperea USL, a anunţat preşedintele PNL, Crin Antonescu. Liderul liberal nu este de acord cu numirea lui Kovesi, considerată "omul lui Băsescu" şi a subliniat în repetate rânduri acest lucru, însă premierul Ponta a precizat că nu exclude varianta aceasta.

Dacă premierul Victor Ponta va merge până la capăt şi o va desemna pe Codruţa Kovesi la şefia DNA, Antonescu a declarat că se pune întrebarea ce se întâmplă în continuare.

"În momentul în care doamna Mona Pivniceru a făcut personal opţiunea fermă pentru Curtea Constituţională, în acel moment, premierul a solicitat acest interimat (la Ministerul Justiţiei - n.r.) şi mie îmi pare că, atât cât suntem în continuare în alianţă, nu putem refuza premierului acest drept. Mai departe, ce să facem, să rupem USL? Poate e şi asta o variantă", a declarat Crin Antonescu, la Antena 3, referindu-se la numirea lui Kovesi.

Liderul liberal a ţinut să sublinieze, despre varianta lui Ponta - "categoric acest lucru nu va fi susţinut de PNL, va fi în dezacord cu PNL".

"Teama mea cea mai mare nu e nici măcar aceea că premierul Ponta o poate numi pe Kovesi, teama mea e că putem continua să o ducem aşa", a precizat Antonescu, care s-a pronunţat împotriva compromisurilor făcute în favoarea lui Băsescu.

Antonescu a invocat diverse persoane care se vor manifesta împotriva numirii lui Kovesi şi vor dori să ştie ce se va întâmpla cu USL.

"Unii oameni vin şi spun "aa, aşa dezacord din gură..." Ce să facem, să rupem USL care înseamnă ceea ce înseamnă în acest moment? Poate e şi asta o variantă. Am serioase îndoieli, am serioase îndoieli însă şi o spun că un om care nici personal şi nici pentru partidul său nu a căutat beneficiile guvernării (...) Eu nu sunt om care să mă cert pe crâmpeie de putere, şi pe crâmpeie de buget, eu mă bat cu oricine dacă e nevoie, chiar şi cu colegii mei de partid, chiar şi cu premierul Victor Ponta, pe lucruri mari, pe lucruri de principiu, pe lucruri fundamentale, pe direcţiile acestei ţări", a declarat preşedintele PNL.

Antonescu nu a ratat ocazia de a-l critica din nou pe şeful statului: "Băsescu, ca agresor al sistemului democratic din România, vreme de opt anişori zi de zi, nu mai poate fi un partener nicio secundă de compromis – în sensul curent, în sensul bun, în sensul democratic".

Demararea unor negocieri pe tema numirilor în funcţiile de procuror general şi şef al DNA ar însemna o politizare a justiţiei, în opinia şefului liberalilor.

"Dar asta numai dacă intrăm în negociere. În momentul în care intrăm în negociere, facem de fapt, după părerea mea, exact ceea ce ne batem cu cărămida în piept, se bate Traian Băsescu, ne-am bătut şi noi, şi ne bate cu cărămida în cap Comisia Europeană, şi anume: politizăm justiţia. Negociere între doi factori politici, acceptarea terenului şi regulilor pe care Traian Băsescu spune "nu, trebuie să propuneţi măcar jumătate să fiu de acord, să fie omul meu, că altfel nu semnez", asta este direct politizarea justiţiei, chiar dacă am convingerea că Victor Ponta nu vrea să-şi tragă jumătate din parchete în sfera sa de influenţă politică, nici vorbă, sunt convins că nu vrea să facă asta, dar intrarea într-o asemenea zonă asta înseamnă", a precizat preşedintele PNL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor