În Australia iau amploare luptele pentru gazul din stratul de cărbune

O companie minieră australiană susţine că ar putea începe anul viitor explorarea pentru a descoperi gaze în stratul de cărbune (CSG), sub cel mai populat oraş al ţării, Sydney. Unii locuitori sunt îngrijoraţi că procesul de extragere ar putea contamina aprovizionarea lor cu apă şi au mobilizat o campanie împotriva planurilor de a efectua lucrări miniere în apropierea caselor lor. Industria gazului metan insistă că tehnologia este sigură şi va aduce beneficii economice imense.

"Am format [un grup de protest], cred că în luna noiembrie a anului trecut, atunci când un grup de rezidenţi a aflat de existenţa [unui] plan de a fora pentru a obţine gaz din stratul de cărbune în Saint Peters. Suntem profund îngrijoraţi de impactul acestei industrii în special asupra apei preţioase şi sănătăţii noastre" nu doar aici, în Saint Peters, ci în tot New South Wales", a declarat un vorbitor de la demonstraţia anti-CSG din Sydney.

Demonstranţii sunt îngrijoraţi că industria australiană de extragere a gazului din stratul de cărbune se extinde prea repede şi că efectele pe termen lung ale forajului în apropierea zonelor rezidenţiale sunt necunoscute. Datorită extinderii nevoilor energetice din Asia, analiştii estimează ca Australia va încerca să satisfacă această cerere prin construirea a cel puţin 20.000 de puţuri de colectare a gazului de cărbune, până în 2030.

În suburbia Saint Peters din Sydney, Jacinta Green a condus o mişcare de opoziţie faţă de industria de gaz metan. Ea crede că aceasta ar putea prejudicia această parte dens populată a Australiei.

"Dacă lucrurile merg înainte în Saint Peters şi necesitatea de a accesa resursele de gaze [din] bazinul Sydney este foarte mare, atunci va exista un puţ de colectare a gazului în fiecare suburbie", a afirmat Green. "Ei pot extrage gazul doar dintr-o zonă limitată. Pentru a colecta gazul, pentru a utiliza pe deplin această resursă, ei trebuie să monteze un puţ de gaz la fiecare 10 kilometri."

Casa Jacintei se află la câteva minute de mers pe jos de locul unde ar trebui sa foreze în Saint Peters.

"Dacă acest proiect primeşte unda verde, eu voi fi aici în fiecare zi", a spus Green. "Voi fi cu ochii pe ei ca un şoim. Vom baricada străzile în momentul în care vedem că mută platforma de forare aici".

Locul propus pentru foraj se află acum în spatele unor porţi uriaşe închise. Compania minieră care deţine o licenţă de explorare, ce acoperă cea mai mare parte din regiunea Sydney, susţine că nu are planuri ferme de a extrage gaze din stratul de cărbune în Saint Peters.

"În timpul unei vizite la locul respectiv, în spatele meu a explodat brusc un puţ de colectare a gazelor din strat de cărbune", a declarat Jeremy Buckingham, un membru al Parlamentului din partea Verzilor pentru statul New South Wales.

Buckingham a descris un accident la un loc de forare de la marginea oraşului Sydney la începutul acestui an. El consideră necesar un moratoriu asupra industriei până când sunt efectuate mai multe cercetări privind efectele gazelor din stratul de cărbune.

"Există o serie de preocupări", a adăugat Buckingham. "Ele nu au fost tratate până acum. Noi nu avem datele exacte, iar industria este încă în procesul de dezvoltare, astfel încât oamenii sunt îngrijoraţi de impactul pe care gazele din stratul de cărbune l-ar putea avea asupra apelor subterane şi de suprafaţă. Ei sunt îngrijoraţi de problema gazelor de cărbune şi de impactul lor asupra climei noastre, de scurgerile de metan şi de impactul lor asupra climei, astfel încât există o serie de probleme legate de mediu."

Acest gaz este prins în rezervele subterane de cărbune. Când apa este pompată metanul este eliberat. Fisurarea hidraulică, procesul de reinjectare a apei şi altor substanţe chimice pentru a elibera gaze, nu este utilizată frecvent în exploatarea straturilor de cărbune din Australia. În schimb, forajul orizontal este de obicei favorizat.

În estul Australiei, se estimează că există suficient gaz pentru a alimenta un oraş de cinci milioane de oameni timp de 1.000 de ani.

Industria, dominată de corporaţii multinaţionale, consideră că dacă oamenii ştiu mai multe despre gazul de cărbune, cu atât se vor teme mai puţin. Anunţuri televizate au încercat să liniştească anxietatea din comunităţi.

"Este foarte sigură. Este o tehnologie bine verificată şi nu este foarte diferită de tehnicile naturale de producţie a gazelor pe care le-am folosit în Australia timp de aproape o jumătate de secol", a declarat Rick Wilkinson de la Asociaţia de Explorare şi Producţie de Petrol.

Wilkinson prezice un boom al gazelor din stratul de cărbune în Australia. "Suntem foarte aproape de Asia, care este mare consumatoare de energie. N-are importanţă dacă este Japonia, Coreea - pieţele tradiţionale - sau China şi India care sunt în creştere. Ele vor avea nevoie de energie din ce în ce mai multă, iar gazul este un rezultat fantastic. Acesta este mai curat decât toţi combustibilii fosili şi va ajuta tranziţia către un viitor al regenerabilelor ", a adăugat Wilkinson.

Din cele 2700 de sonde de gaze de cărbune din Australia, cele mai multe sunt în Queensland. Alte câteva mii ar putea urma, dar înainte ca să primească aprobarea, va continua lupta dintre oportunitatea economică şi sensibilităţile de mediu.