Importanţa conflictului transnistrean pentru integrarea Moldovei în UE
alte articole
Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană nu va fi posibil fără reglementarea definitivă a conflictului transnistrean, a declarat preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu în cadrul vizitei sale oficiale în Statele Unite ale Americii.
În timpul întrevederii cu Asistentul Secretarului de Stat al SUA, Philip Gordon, referindu-se la problema transnistreană, oficialul american a accentuat dorinţa SUA de a participa activ în formatul 5 2 al procesului de reglementare a conflictului, pledând pentru o conlucrare mai activă a SUA cu UE în acest sens.
La rândul său, Marian Lupu a specificat că ţara noastră contează şi în continuare pe sprijinul politic al Statelor Unite în cadrul formatului 5 2 în soluţionarea problemei transnistrene, inclusiv transformarea actualei operaţiuni de pacificare într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional, relatează Publika.TV.
Potrivit sursei citate, Marian Lupu a mai spus „Vom fi recunoscători pentru sprijinul politic al Statelor Unite în dialogul Washingtonului cu Uniunea Europeană şi statele membre cu scopul consolidării procesului de integrare europeană a Moldovei, care nu va fi posibil fără reglementarea definitivă a problemei transnistrene”.
Totodată, cei doi oficiali au mai discutat despre Amendamentul Jackson-Vanick, pe care Philip Gordon l-a caracterizat drept o “moştenire anacronică” a epocii sovietice, relevând că pledează pentru excluderea lui.
Marian Lupu a mai menţionat că ţara noastră doreşte o consolidare a parteneriatului bilateral Republica Moldova-SUA şi o avansare a calităţii dialogului politic spre un angajament care să servească intereselor strategice ale ambelor ţări.