Imparatul Galben - stramosul civilizatiei chineze

Imparatul Galben ilustrat de Blue Hsiao, Epoch Times
Imparatul Galben ilustrat de Blue Hsiao, Epoch Times (Imparatul Galben)

Potrivit legendei chineze, Imparatul Galben (2698 i.e.n. – 2598 i.e.n.) a condus civilizatia chineza de la barbarie la civilizatie, iar chinezii il considera stramos al civilizatiei chineze.

Imparatul Galben a fost succesorul lui Shen Nong in privinta responsabilitatii mentinerii stabilitatii pe intreg teritoriul tarii. El a cerut oamenilor sa se stabileasca in bazinul Fluviului Galben si a schimbat modul lor de trai de la vanatoare la constructia caselor, domesticirea animalelor si cresterea culturilor.

In timpul domniei Imparatului Galben, oamenii s-au bucurat de o societate stabila si cultura s-a imbogatit. Din aceasta perioada dateaza multe inventii, inclusiv barci, vehicule, arme, ieroglife, muzica, calendarul, haine, medicina, aritmetica, ceramica, cresterea viermilor de matase, compasul si asa mai departe. Datorita acestor considerente, poporul chinez a considerat epoca Imparatului Galben ca temelia civilizatiei chineze. Imparatii care i-au urmat Imparatului Galben, cum ar fi Yao, Shun si Yu, Tang au fost cu totii descendentii lui.

Exista multe legende despre modul in care Imparatul Galben a urmat Calea Dao. In lucrarea sa "Cronici istorice", Istoricul Sima Qian scria ca Imparatul Galben a primit ghidare divina, si era apreciat ca o persoana care a atins iluminarea.

Potrivit legendei, dupa ce a ajuns cu succes la iluminare, el a guvernat statul practicand in acelasi timp, alchimia si meditatia. In 2598 i.e.n., imparatul Galben a amenajat un trepied mare la piciorului podului de Munte. De indata ce a fost terminat, cerul s-a deschis, si Dragonul Galben (Huanglong) a coborat din cer sa-l intampine. In momentul in care Imparatul Galben a sarit pe Dragonul galben, impreuna cu mai mult de saptezeci functionari au levitat in lumina zilei si au atins cu succes iluminarea. In acelasi timp, zeci de mii de oameni au asistat la aceasta scena divina spectaculoasa. Cei care nu au plecat cu Imparatul Galben, au ingropat hainele lui ramase langa Podul de Munte, cu profund recunostinta.

Iata ce este ingropat astazi in mormantul Imparatului Galben in Huangling, judetul Shaanxi.

Legenda a fost transmisa din generatie in generatie iar poporul chinez crede ca la sfarsitul unei vieti drepte, omul va levita spre Rai. In acest fel, ei au crezut ca stramosii lor s-au intors, de asemenea, in Ceruri. Acesta este motivul pentru care chinezii omagiaza cultul stramosilor la evenimente speciale sau festivaluri si, in unele cazuri, ei construiesc sanctuare pentru venerarea comuna a stramosilor. "Cultul respectului stramosilor" a devenit o trasatura importanta a culturii chineze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură