Îl vrem pe prinţul Harry rege, susţin monarhiştii canadieni

Într-un moment în care Canada se pregăteşte de vizita ducelui şi ducesei de Cambridge la sfârşitul acestei săptămâni, monarhiştii din Canada au venit cu o soluţie nouă la o problemă veche: instalarea Prinţului Harry ca monarh în Canada, relatează Daily Telegraph în ediţia de luni.
Prinţul Harry, al treilea în ordinea succesiunii la tron în Marea Britanie (Stefan Rousseau - WPA Pool / Getty Images)
Epoch Times România
29.06.2011

Într-un moment în care Canada se pregăteşte de vizita ducelui şi ducesei de Cambridge la sfârşitul acestei săptămâni, monarhiştii din Canada au venit cu o soluţie nouă la o problemă veche: instalarea Prinţului Harry ca monarh în Canada, relatează Daily Telegraph în ediţia de luni.

Monarhiştii doresc ca Prinţul Harry, al treilea în ordinea succesiunii la tron în Marea Britanie, să îşi stabilească capitala, în calitate de rege, la Ottawa, pentru a oferi familiei regale o prezenţă permanentă în Canada şi a-i reduce la tăcere pe cei care cred că ţara ar trebui să aibă un şef de stat ales.

Etienne Boisvert, purtătorul de cuvânt pentru provincia Quebec al Ligii Monarhiste din Canada, este de părere că familia regală este 'o instituţie care ştie cum să se reinventeze' şi consideră că a venit momentul pentru o schimbare radicală.

'Prinţul Harry, care nu are, practic, nicio şansă de a deveni rege, s-ar putea stabili aici şi fonda o ramură canadiană a familiei regale', explică el.

Ca rezident vorbitor de franceză al Quebec-ului, Boisvert este mai degrabă o excepţie de la regulă într-o provincie în care cei mai mulţi dintre francofoni sunt indiferenţi faţă de familia regală, iar mulţi sunt în mod deschis ostili.

De altfel, notează publicaţia britanică, ducele şi ducesa de Cambridge au fost avertizaţi că este posibil ca vizita lor să fie întâmpinată cu proteste puternice din partea republicanilor şi a separatiştilor de limbă franceză, atunci când se vor afla duminică în provincia Quebec.

De altfel, Reţeaua de rezistenţă quebecoază (RRQ) a anunţat deja un protest, sub sloganul 'William, Get Lost', pentru a perturba vizita, susţinând că prezenţa cuplului regal în Quebec este menită să-i 'ofenseze şi să-i umilească' pe separatişti.

De cealaltă parte, monarhistul Boisvert vede în familia regală o forţă unificatoare într-o ţară cu diferenţe regionale puternice.

'Conceptele de libertate şi democraţie sunt fundamental britanice', explică el. 'Ei au adus sistemul de guvernare parlamentar, democraţia şi doctrina drepturilor individuale în America de Nord', adaugă monarhistul.

Boisvert nu este însă singurul care visează la instalarea unor membri ai familiei regale ca reprezentanţi permanenţi pe tărâmurile Commonwealth-ului.

Alţi membri ai Ligii Monarhiste, care numără în prezent 10.000 de membri în Canada, au discutat ideea alocării unui membru al familiei regale pentru fiecare din cele 16 state ale Commonwealth-ului, care includ, de asemenea, Australia, Noua Zeelandă, Jamaica şi Belize.

Eugene Berezovsky, un alt membru al Ligii, recunoaşte că deşi instaurarea unei curţi canadiene pentru Prinţul Harry 'nu pare foarte probabilă', un obiectiv mai realist ar fi oferirea unor titluri canadiene membrilor familiei regale britanice.

'În acelaşi mod în care Charles este prinţ de Wales, obiectivul ar fi să fie oferite altor membri importanţi ai familiei regale titluri legate de regiuni din Canada' a explicat el. 'A fost sugerat acest lucru înainte, atunci când a fost creată noua provincie Nunavut în 1999, şi este ceva ce ne-am dori să vedem', a adăugat Berezovsky.

Pe de altă parte, deşi se aşteaptă ca ducele şi ducesa de Cambridge să fie întâmpinaţi călduros de către marea majoritate a canadienilor, viitorul monarhiei în Canada nu este deloc unul sigur, în condiţiile în care unele sondaje de opinie sugerează că două treimi din populaţie ar prefera ca ţara să fie o republică.

Cu doi ani în urmă, atunci când prinţul de Wales şi ducesa de Cornwall au vizitat Canada, demonstraţiile din Montreal au degenerat în ciocniri violente între protestatari şi poliţişti, aminteşte Daily Telegraph.

De asemenea, în 1964, poliţia a atacat mulţi studenţi şi separatişti care protestau împotriva vizitei reginei la Quebec, într-un incident care rămas cunoscut sub numele de Trucheon Saturday ('Sâmbăta bastonului').

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor