Igor Munteanu: Sistemul de justiţie din Republica Moldova are nevoie de lustraţie

Blocarea investigaţiei pe tema ”uzurpării puterii în stat” indică o guerillă sistemică contra statului de drept. Într-un stat capturat concursurile la funcţiile din CSP, CSJ, CCM etc. trebuie să prevină revenirea unor mercenari toxici, afirmă deputatul ACUM.
Igor Munteanu, deputat al Platformei DA în Parlamentul R. Moldova
Igor Munteanu, deputat al Platformei DA în Parlamentul R. Moldova (gov.md)

Deputatul din partea blocului ACUM, Igor Munteanu susţine că sistemul de justiţie din Republica Moldova are nevoie de lustraţie. Câtă vreme judecători ca Druţă revin cochet la funcţii de vârf în ierarhia Curţii Supreme de Justiţie nu putem fi siguri de nici un progres în reforma justiţiei. „Pretorienii sistemului nu se lasă bătuţi, intrând şi pe hogeag, atunci când sunt daţi afară pe uşă.”

Parlamentarul consideră că sistemul represiv vrea cu disperare să supravieţuiască. Prin orice mijloace. Cu orice fel de interpuşi. Procuratura şi organele judecătoreşti fiind mizele confruntării sub apele tulburi ale transferului de putere, neîncheiat.

„Procurorii toxici sunt piuliţele regimului de teroare şi represiune politică care au distrus autoritatea statului şi justiţiei. Blocarea unei investigaţii pe ”uzurparea puterii în stat” indică asupra unei guerille sistemice contra statului de drept”, a adăugat deputatul precizând că într-un stat capturat concursurile la funcţii importante în CSP, CSJ, CCM şi alte autorităţi centrale trebuie să prevină situaţia ”revenirilor” unor mercenari toxici, nu să-i încurajeze.

„Nu accept argumentul după care cei care au servit regimului, un Popa sau Harunjen, să dea lecţii de drept şi etică profesională. Cocotele (sau ”cocoţii”, ca să fie gender-friendly!!) nu dau lecţii de integritate. Este valabil şi în cazul unor candidaţi lunecoşi foarte titraţi să treacă uşor la concursul deschis pentru selectarea viitorilor judecători ai Curţii Constituţionale. Nu vor trece”, a conchis Igor Munteanu.