Igor Munteanu despre moţiunea de cenzură: Va fi depusă în momentul în care vom şti sigur că avem susţinere şi un nou Guvern

Igor Munteanu, preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe al Parlamentului R. Moldova
Igor Munteanu, preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe al Parlamentului R. Moldova (parlament.md)

„Auzim foarte multe declaraţii din partea oponenţilor politici că sunt gata şi vor să dea jos Guvernul. Dacă sunteţi gata de ce nu o faceţi?”, a declarat preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în cadrul emisiunii „Preşedintele răspunde”, adăugând că „moţiunea de cenzură se face de 26 de deputaţi, semnaţi-o şi depuneţi-o la următoarea şedinţă a Parlamentului”.

În acest context, deputatul Platformei Demnitate şi Adevăr Igor Munteanu a confirmat că pentru depunerea moţiunii de cenzură este nevoie de doar 26 de deputaţi. Problema este că după ce se depune această moţiune şi este discutată în plenul Parlamentului, ea poate să treacă doar dacă este votată de majoritatea parlamentară, respectiv de cel puţin 51 de deputaţi.

„În cazul lipsei de unanimitate, o asemenea moţiune de cenzură nu poate fi depusă în următoarele luni de zile. În condiţiile în care noi ştim că sprijinul politic pentru actuala coaliţie este la maxim, noi nu dorim să riscăm să depunem moţiune atâta timp cât nu avem certitudinea că trece în mod negreşit.

Moţiunea de cenzură este scrisă, cuprinde principalele capete de acuzare asupra eşecurilor consistente şi sistematice ale actualului Guvern. Principalele învinuiri conţinute în această moţiune de cenzură ţin de starea dezastruoasă din economie, din sănătatea publică şi izolarea practic a Republicii Moldova pe plan internaţional prin declaraţiile trufaşe şi mincinoase ale actualului prim-ministru, contra unor aliaţi strategici ai Republicii Moldova”, a declarat Igor Munteanu pentru Epoch Times România.

Cât despre acuzaţiile şefului statului la adresa opoziţiei parlamentare de la Chişinău cum că „opoziţia noastră, vorbeşte mult şi nu face nimic”, deputatul Platformei DA a specificat că depunerea moţiunii de cenzură este o chestiune tehnică, cel mai important lucru fiind cunoaşterea exactă a motivelor pentru care actualul Guvern nu poate servi interesului public, lucru care urmează a fi constatat de o majoritate simplă a deputaţilor din Parlament.

„Moţiunea de cenzură este pregătită, dar va fi depusă în momentul în care vom şti sigur că avem 52/55 de deputaţi care îşi doresc nu doar căderea Guvernului, dar concomitent instalarea unui Guvern nou. Noi nu ne putem permite riscul de a avea un Guvern tehnic, fără identitate şi responsabilitate politică aflat exclusiv sub conducerea manuală a preşedintelui Dodon. Actorul politic Igor Dodon deja a intrat în campanie electorală.

Nouă ne trebuie un Guvern responsabil care să fie credibil pe intern şi extern, să fie format din specialişti recunoscuţi în domeniile lor, persoane care să nu aibă nevoie de niciun fel de contestări din partea societăţii civile şi a mediului profesional”, a explicat Munteanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe