Igor Dodon cere moldovenilor susţinerea formei prezidenţiale de guvernare

Judecătorii Curţii Constituţionale a Moldovei s-ar fi discreditat definitiv după adoptarea hotărârii de marţi, iar acţiunile acestora ar trebui analizate minuţios prin prisma legii, avertizează şeful statului.
Igor Dodon
Igor Dodon (facebook.com/profil Dodon Igor)

Igor Dodon s-a adresat miercuri cetăţenilor Republicii Moldova „cu ocazia derapajelor anticonstituţionale şi lansării acţiunilor la scară naţională în susţinerea formei prezidenţiale de guvernare”, menţionând că autorităţile de la Chişinău ar fi făcut tot posibilul pentru a-i diminua atribuţiile, el însă nu va ceda şi nu le va face „jocul meschin îndreptat împotriva ţării şi instituţiilor statului”.

“În 2017, am asistat la numeroase acţiuni împotriva Preşedintelui RM, de la cele legate de preluarea instituţiilor subordonate, tentativele permanente de limitare în drepturi, până la cea de ieri: suspendarea din funcţie a şefului statului pentru numirea în funcţie a ministrului Apărării, utilizând la propriu Curtea Constituţională (CCM) şi făcând un pas spre uzurparea deplină a puterii în stat. Încălcând în cel mai grosolan mod Constituţia R. Moldova, creând un precedent în premieră pentru ţară, toată componenţa CCM s-a discreditat definitiv, iar acţiunile acestor judecători trebuie analizate minuţios prin prisma legii”, se arată în discursul preşedintelui.

Şeful statului consideră că în condiţiile dificile, instituţia prezidenţială a reuşit să înregistreze succese de ordin politic, în beneficiul cetăţenilor, aşa cum a promis în timpul campaniei electorale a alegerilor prezidenţiale, de aceea pentru Moldova nu ar exista altă soluţie, decât trecerea la o formă de guvernare prezidenţială, cât mai rapid.

“A venit timpul să ne luăm soarta în mâini şi să ne construim singuri viaţa pe care o merităm cu toţii. Forma prezidenţiala de guvernare e unica şansă de viitor a RM şi vom valorifica această şansă împreună. Anunţam despre demararea acţiunilor la scară naţională în susţinerea formei prezidenţiale de guvernare”, a adăugat Igor Dodon, fără a specifica în ce anume vor consta acţiunile demarate.

În context, preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, Tudor Deliu, a punctat că decizia de marţi a CCM a statuat că Igor Dodon a încălcat Legea Supremă când a refuzat a doua oară candidatura propusă de premier. “CCM a acţionat în conformitate cu legea. Preşedintele ţării nu poate să depună veto pe numirea unui ministru. Eu cred că ăsta e primul pas de suspendare a preşedintelui din funcţie. CCM a decis că preşedintele a încălcat Constituţia şi a făcut-o premeditat.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe