Igor Dodon a respins candidaturile noilor miniştri în Guvernul Filip

Mai mulţi candidaţi la fotoliile de ministru au probleme de integritate iar unii au participat personal la adoptarea deciziilor care au dus la devalizarea sistemului bancar din R. Moldova, afirmă şeful statului.
Igor Dodon
Igor Dodon (presedinte.md)

Preşedintele Igor Dodon informează că a respins candidaturile la funcţiile de miniştri propuşi de către prim-ministrul Pavel Filip motivându-şi decizia în baza jurisprudenţei Curţii Constituţionale şi a prevederilor Legii cu privire la Guvern, care stipulează că remanierea guvernamentală propusă trebuie să fie efectuată de Parlament.

Cu referire nemijlocită la candidaturile prezentate de către premier, şeful statului a menţionat că noua listă a candidaţilor la fotoliile ministeriale nu poate fi acceptată deoarece majoritatea dintre ei au demonstrat inconsecvenţă, lipsă de profesionalism şi oportunism regretabil în funcţiile şi activităţile desfăşurate anterior.

”Mai mulţi candidaţi au probleme de integritate şi mai grav unii dintre aceştia au fost personal implicaţi în frauda bancară participând la adoptarea deciziilor care au dus la devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova”, a adăugat preşedintele precizând că în privinţa acestora ar plana un şir de dubii, reflectate în mai multe investigaţii jurnalistice şi ale organelor de ocrotire a normelor de drept.

În context, Igor Dodon a mai punctat că modul în care au fost anunţate şi propuse remanierile, ar fi la limita constituţionalităţii, făcând referire la două Hotărâri a Curţii Constituţionale care stipulează printre altele că numărul remanierilor trebuie să fie rezonabil de mic, redus numai la necesităţile vitale, pentru a nu pereclita îndeplinirea programului de activitate asumat .

"Aşa-numita reformă de cadre iniţiată de Guvern vine după anunţul făcut de un preşedinte de partid şi nu de către Prim-ministru, care ar trebui, în virtutea propriei percepţii a lucrurilor, să iniţieze remanieri guvernamentale” , a concluzionat şeful statului.

La 19 decembrie liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, a anunţat că şapte miniştri democraţi vor pleca din funcţie, fiind înlocuiţi cu persoane profesioniste din mediul tehnocrat. Noii membri ai Cabinetului Filip urmau să fie desemnaţi: Iurie Leancă la funcţia de viceprim-ministru pentru Integrare Europeană, Cristina Leşnic - viceprim-ministru pentru Reintegrare, Alexandru Tănase - ministru al Justiţiei, Chiril Gaburici - ministru al Economiei şi Infrastructurii, Svetlana Cebotari - ministru al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Liviu Volconovici - ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului şi Tudor Ulianovschi - ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe