Parlamentul nu declară anul 2018 „Anul Unirii” în RM. Liderul PL: Ei sunt cu gândul la Imperiu

Propunerea Partidului Liberal de a numi anul 2018 „Anul Unirii” în Republica Moldova a fost respinsă de către Parlament. Mihai Ghimpu a menţionat că nu poţi merge înainte atâta timp cât te închini în faţa celor care ţi-au furat identitatea şi libertatea.
Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal
Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal (curentul.md)

Parlamentul Republici Moldova a respins joi, 21 decembrie, propunerea Partidului Liberal de a numi anul 2018 „Anul Unirii”, fapt ce i-a nemulţumit pe liberali. În opinia liderului PL, Mihai Ghimpu, respingerea propunerii de a organiza acţiuni legate de anul 2018 ca fiind „Anul Unirii”, este pur şi simplu ridicol, „actul unirii şi anul 2018 „Anul Unirii” sunt lucruri absolut diferite”.

„Cu zilele, cu orele, cu anii, lumea se deşteaptă. Cei care trăiesc azi sunt urmaşii celor care au lăsat fapte bune, datorită cărora a avut loc evoluţia şi astăzi cetăţenii trăiesc mai bine. Noi, din păcate, aceşti români-moldoveni în paşapoarte, rusofoni în gândire, vrem să trăim bine dar nu înţelegem că tot ce s-a fact până acum s-a făcut ca să mergem înainte nu ca să stăm pe loc sau să dăm înapoi”, a declarat liderul liberal în timpul şedinţei Parlamentului Republicii Moldova din 21 decembrie 2017.

Acesta a menţionat că politicienii nu vrea să recunoască istoria adevărată a Moldovei, specificând că o bună parte recunoaşte istoria tristă, tragică, sângeroasă de eliberare, deportări, gulaguri, foamete organizată, evitând totuşi acest subiect. „Se închină în faţa celor care ne-au luat identitatea şi libertatea, dar totodată vor să trăiască bine. Cum? Cum să trăieşti bine când tu nu recunoşti rădăcinile tale?”, s-a întrebat retoric Mihai Ghimpu.

Preşedintele PL a ţinut să amintească că anume românii-moldoveni sunt cei care au dat start unităţii naţionale începând cu anul 1861, iar mai apoi în anul 1918 au format Republica Democrată Moldovenească în cadrul Imperiului Rus numai pentru a se rupe de acest Imperiu şi a avea posibilitatea de a face unirea şi în câteva luni de zile au şi făcut-o.

„Noi în 1991, la fel am votat declaraţia de independenţă, pentru că declaraţia de independenţă clar spune că este votată pentru a înfăptui unirea, pentru că poţi face unirea doar fiind stat independent. Ei se tem că vom declara anul 2018 „Anul Unirii”. Ei vorbesc de independenţă, dar cu gândul sunt la revenirea la Imperiu, fie la URSS, CSI, nu mai contează, ei sunt cu viziuni, mentalitate sovietică, iată de ce noi nu mergem înainte”, a conchis Mihai Ghimpu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe