Ieşirea Marii Britanii din UE nu ar duce la o consolidare a relaţiilor comerciale cu SUA

Un oficial senior american a avertizat Marea Britanie că, în cazul în care aceasta părăseşte Uniunea Europeană, va fi nevoită să suporte consecinţe economice.
Michael Froman, reprezentantul SUA pentru Comerţ.
Michael Froman, reprezentantul SUA pentru Comerţ. (Captură Foto)

Michael Froman, un reprezentant al SUA pentru Comerţ, susţine că în cazul unei ieşiri din UE a Marii Britanii (Brexit), aceasta va înfrunta bariere comerciale cu America, aşa cum întâmpină China, Brazilia sau India.

Froman a subliniat faptul că Washingtonul nu urmăreşte un acord de comerţ liber (ACL) cu Marea Britanie în cazul unui Brexit. Comentariile sale reprezintă o negare completă a argumentelor susţinătorilor Brexit-ului, care declară că acea mişcare va ajuta Marea Britanie să prospere pe cont propriu şi că Londra va fi capabilă să îşi asigure ACL-uri cu partenerii săi comercial globali.

Conform lui Froman, statutul de membră UE oferă Marii Britanii un avantaj mai mare în negocieri. “Cred că este în mod absolut clar faptul că Marea Britanie are o voce mai puternică la masa comercială în calitate de membră UE, făcând parte dintr-o entitate economică mai mare”, a declarat el.

SUA este cea mai mare piaţa de export pentru Marea Britanie, după UE. În 2012, produse în valoare de 54 miliarde de dolari au pătruns pe pieţele americane.

Recent, SUA a semnat un acord comercial cu 11 naţiuni din Pacific şi doreşte să încheie negocierile pentru controversatul acord TTIP (Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii).

TTIP se confruntă cu o rezistenţă tot mai mare în Europa, unde opozanţii susţin că acordul comercial va distruge standardele UE în ceea ce priveşte sănătatea, munca şi mediul, şi în acelaşi timp va oferi o putere mare corporaţiilor. Protestele anti-TTIP din această lună au atras la Berlin până la 250.000 de persoane de pe întreg cuprinsul Germaniei.

Negocierile dintre UE şi SUA pentru TTIP durează din 2013. La începutul acestei luni, SUA a găzduit la Miami cea de-a 11-a rundă de discuţii asupra controversatului acord.

În cazul în care britanicii aleg să părăsească UE, nu vor mai fi incluşi în TTIP.

Britanicii vor trebui să decidă la sfârşitul anului 2017 dacă doresc ca ţara lor să rămână în UE. Chestiunea a fost esenţială în campania premierului David Cameron la ultimele alegeri generale.

Cameron a declarat în repetate rânduri că îşi va respecta promisiunea dar nu înainte de a renegocia relaţia Londrei cu Bruxelles-ul.

Un sondaj recent ICM a arătat că 44% dintre britanici ar alege ca ţara lor să rămână o membră a Uniunii Europene, dacă un referendum ar avea loc acum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe