"Ieşim în stradă!" - Protest după decizia CCR vizând revocarea lui Kovesi

Indignaţi că CCR a pronunţat o decizie care face din ministrul Justiţiei o persoană cu puteri discreţionare asupra procurorilor, reprezentanţii a 4 grupuri civice - Corupţia Ucide, Rezistenţa, Insistăm, Asociaţia Civică Pro-Fest - anunţă protest în Piaţa Victoriei.
Protest după decizia CCR referitoare la revocare şefei DNA
Protest după decizia CCR referitoare la revocare şefei DNA (Epoch Times)

UPDATE: Tensiunile au reizbucnit în Piaţa Victoriei în jurul orei 22 când s-a încercat din nou forţarea cordonului de jandarmi. Tentativa de ocupare a trotuarului din faţa Guvernului a avut loc dupa ce de jandarmi s-a apropiat un tânar care, la vremea protestelor stârnite de incendiul din Colectiv a fost văzut în Piaţa Universităţii conducând un grup aparent galerie de fotbal.

După ce tânărul respectiv s-a apropiat de jandarmi şi a vorbit cu ei, au început îmbrânceli. La început, stârniţi, câţiva protestatari au încercat să forţeze cordonul, după care forţele de ordine au valorificat momentul şi au început să îi împingă pe oameni. Atmosfera a devenit deosebit de tensionată timp de câteva minute, după care lucrurile au reintrat în normal, protestul redevenind paşnic, animat doar de scandări contra CCR, PSD, Dragnea şi Dăncilă.

În jurul orei 23 în Piaţă mai rămăseseră în jur de 200 de persoane ce scandau puternic Analfabeta, Analfabeta, trimtiere la gafele Vioricăi Dăncilă. Puţinii protestatari rămaşi au fost direcţionaţi de jandarmi spre alveola din centrul Pieţei, iar traficul a fost reluat.

* * *

UPDATE: În Piaţa Victoriei au avut loc îmbrânceli între protestatari şi jandarmi în momentul în care manifestanţii au ocupat carosabilul dinspre Guvern. Jandarmeria a mobilizat deja scutierii.

În Piaţă sunt în jur de 3.000 de români în jurul orei 22:00. Circulaţia a fost oprită.

* * *

UPDATE: Înspre 2.000 de persoane protestează în Piaţa Victoriei în jurul orei 21:30. Protestul este unul eminamente paşnic, în mulţime putând fi văzuţi mulţi tineri, familii cu copii. Nu lipsesc nici oamenii în vârstă.

Ca de obicei, la protest se aude răpăitul tobei şi din timp în timp se scandează puternic PSD, ciuma Roşie!, Nu vrem să fim conduşi de hoţi!, DNA, să vină să vă ia!

Protest după decizia CCR referitoare la revocare şefei DNA
Protest după decizia CCR referitoare la revocare şefei DNA (Epoch Times)

Protest după decizia CCR referitoare la revocare şefei DNA
Protest după decizia CCR referitoare la revocare şefei DNA (Epoch Times)

Protest după decizia CCR referitoare la revocare şefei DNA
Protest după decizia CCR referitoare la revocare şefei DNA (Epoch Times)

Protestatarii se declară profund nemulţumiţi de decizia CCR, decizie care este mai gravă chiar decât OUG 13, deschizând calea spre subordonarea politică a Justiţiei. Coaliţia la putere vrea, de fapt, să aservească tot, explică un protestatar.

"Coaliţia la putere este o adunătură de ticăloşi care doreşte să pună jug peste orice funcţionează în ţara asta şi să aservească orice entitate, fie că vorbim de domeniul economic, fie că vorbim de Justiţie, de presă, ONG-uri, antreprenoriat, mediu universitar. Vom asista la o încercare de aservire a tuturor insituţiilor, de la servicii secrete până la mediul universitar" a explicat un protestatar.

* * *

Pe Facebook s-a anunţat un nou protest în Piaţa Victoriei, după ce CCR a admis sesizarea Guvernului care reclamă un posibil conflict constituţional între Preşedinţie şi Guvern, pe motiv că şeful statului a refuzat să dea curs cererii de revocare a şefei DNA. Protestul urmează să aibă loc între orele 16.00 - 23.00, dar la ora 15.40 în Piaţă, lângă Guvern, erau deja doi protestatari.

"Ieşim în stradă! Să nu vii singur. Share, live, sunat prieteni!

CCR a admis sesizarea lui Tudorel Toader legată de şefa DNA. Kovesi poate fi revocată

Curtea Constituţională a României a constatat, miercuri, că există conflict între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi", se arată pe pagina evenimentului

Reamintim că după ce Iohannis a refuzat să se comporte ca un "notar" şi să dea curs cererii de revocare a şefei DNA, Guvernul l-a reclamat la CCR. Astăzi, judecătorii CCR au decis că avem de-a face cu un conflict între puteri, aşa cum au susţinut Dăncilă & Toader.

Mult aşteptata decizie transmite practic ideea că preşedintele României nu are niciun cuvânt de spus la revocarea şefilor de parchete ci trebuie să se supună necondiţionat solicitării ministrului Justiţiei, care devine astfel singurul care decide cine stă la şefia DNA, DIICOT etc. şi cine este dat jos. De asemenea, această decizie consfinţeşte faptul că opinia CSM-ului (consultativă, ce-i drept) nu are nicio valoare căci, reamintim, CSM a dat aviz negativ revocării lui Kovesi, lucru luat în considerare de şeful statului când a spus NU cererii lui Toader.

Mai pe scurt, procurorii şefi ajung la mâna ministrului Justiţiei.