Idiom chinezesc: A te uita la o persoană cu ochi noi

A te uita la o persoană cu ochi noi
A te uita la o persoană cu ochi noi (Flora Chung / Epoch Times)

Expresia “A te uita la o persoană cu ochi noi” a venit dintr-o descriere despre Lu Meng1 , remarcabilul general al Statului Wu din textele istorice chinezeşti Înregistrări despre cele Trei Regate2.

Când Lu Meng era tânăr, nu-i plăcea să citească, în schimb era foarte ataşat de practicarea abilităţilor din artele marţiale. Chiar după ce a devenit general, el continua să refuze să citească. Aşa că a fost luat drept un simplu luptător.

Într-o zi, Împăratul Statului Wu i-a spus: “Ca general, trebuie să-ţi îmbunătăţeşti constant cunoştinţele”.

Lu Meng a răspuns: “Sunt prea ocupat cu treburile militare şi nu am timp să citesc”.

Împăratul a spus apoi: "Nu iţi cer să devii un şcolar. A citi mai mult te poate ajuta să-ţi lărgeşti orizonturile şi să-ţi îmbunătăţeşti înţelepciunea. Ai spus că eşti prea ocupat ca să citeşti. Eu fiind împărat, am mult mai multe treburi de rezolvat, în comparaţie cu tine. Totuşi, tot pot găsi timp ca să citesc şi să mă îmbunătăţesc".

Auzind asta, Lu Meng s-a simţit încurajat şi a început să citească de atunci înainte. Treptat, cunoştinţele sale au devenit foarte vaste şi el a devenit deasemenea un bun strateg militar.

Într-o zi, comandantul şef a trecut pe acolo. El nu a vrut să-l viziteze pe Lu Meng deoarece s-a gândit că nu poate discuta chestiuni militare cu Lu Meng care avea cunoştinţe limitate. Asistentul său l-a îndrumat să-l viziteze pe Lu Meng care a devenit o persoană destul de informată.

Comandantul şef i-a făcut o vizită lui Lu Meng. În timpul unui pahar de vin, ei au început să discute despre o bătălie pentru a lupta cu Statul Shu. Lu Meng i-a dat nişte sfaturi şi nişte strategii ca să câştige războiul.

Comandantul şef a fost plăcut surprins de imensele îmbunătăţiri pe care Lu Meng le-a făcut. Aşa că el a comentat: “Am crezut că eşti un om care nu ştie nimic înafară de lupta de pe câmpul de bătălie, dar acum văd că eşti şi informat şi înţelept. Trebuie să spun că nu mai eşti persoana pe care o cunoşteam.”

Lu Meng a răspuns:“Pe un om hotărât, dacă nu l-ai întâlnit timp de trei zile, ar trebui sa îl priveşti cu ochi noi.”

Expresia “A te uita la o persoană cu ochi noi” este folosită pentru a lăuda pe cineva care a făcut mari progrese.

Referinţe:

http://www.zhengjian.org/node/27612

http://chengyu.itlearner.com/gushi/259.html

Notă:

  1. Lu Meng (吕蒙)a trăit între 178–220 A.D. A fost un general militar servind pe Sun Quan - împăratul statului Wu, pe timpul perioadei Celor trei Regate (220 – 280 A.D.).
  1. Textul istoric Înregistrări ale celor Trei Regate, denumite deasemenea Romanţa celor Trei Regate, acoperă istoria târzie a teritoriilor Han de Est (184 B.C. – 220 A.D.) şi perioada celorTrei Regate (220 – 280 A.D.). A fost scrisă pentru prima dată de Chen Shou în secolul trei. În secolul 14, a devenit o nuvelă - Romanţa celor Trei Regate, de Luo Guanzhong.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură