Icrele provenite din Marea Caspica vor fi din nou pe mesele noastre

Pescari iranieni aflati in Marea Caspica folosind o plasa pentru a trage un sturion Beluga in barca. Exporturile de icre provenite din Marea Caspica vor incepe curand, dupa un an de interdictie, a anuntat CITES
Pescari iranieni aflati in Marea Caspica folosind o plasa pentru a trage un sturion Beluga in barca. Exporturile de icre provenite din Marea Caspica vor incepe curand, dupa un an de interdictie, a anuntat CITES (Henghameh Fahimi / AFP / Getty Images.)

Exporturile de icre provenite din Marea Caspica vor incepe curand, dupa un an de interdictie, a anuntat CITES (Conventia Internationala pentru Comert cu Specii Periclitate). Ca rezultat, in anul 2007, tarile ce se afla la tarmul Marii Caspice vor avea dreptul sa exporte pana la 27,6 tone de icre si 144 tone de sturion rusesc, 38 tone de icre si 5 tone de sturion persan si 20,3 tone de icre si 99 tone de sturion, potrivit unei declaratii publicate de CITES.

Exporturile de Beluga sunt inca interzise

Pe parcursul anului trecut, CITES, care este afiliat Natiunilor Unite, a anulat toate exporturile de icre provenite din Marea Caspica cu scopul de a proteja sturionul, o specie pe cale de disparitie.

Embargoul “a imbunatatit monitorizarea programelor si evaluarile stiintifice conduse de cele cinci tari aflate la tarmul Marii Caspice,” a afirmat Willem Wijnstekers, secretarul general al CITES.

“Veniturile provenite din vanzarea produselor de sturion, ar trebui sa aduca in anul 2007 motivatia de a reface pe termen lung aceste resurse naturale comerciale si ecologice.”

Dar deocamdata, ridicarea embargoului nu se aplica celor mai scumpe icre din lume, icrele de beluga, exportul ramanand interzis. Pretul acestora este aproximativ 00 si 00 pentru 250 grame.

Potrivit Natiunilor Unite, autorizatia de a exporta icre de beluga se poate obtine in cateva luni, deoarece cele cinci tari situate la tarmul Marii Caspice nu au trimis informatii suficiente privind populatia pestelui beluga.

Icrele provenite din Marea Caspica reprezinta un procent de 90 la suta din productia intregii lumi

Cele cinci specii prezente in Marea Caspica au nevoie de protectie. Tarile de la tarmul Marii Caspice sunt incurajate sa reduca cota de consum cu 20 la suta fata de anul 2005, iar reducerile ar trebui sa fie chiar cu 30 la suta pentru anumite specii.

“Totusi este necesara o conducere de fier pe o perioada mai indelungata in industria pescuitului si o lupta apriga impotriva braconajului si a comertului ilegal pentru a se garanta o restabilire a populatiei sturionului,” a afirmat Willem Wijnstekers.

Icrele provenite din Marea Caspica reprezinta 90 la suta din productia lumii, estimata curent la 300 de tone pe an. Icrele de peste de mare sunt incet incet inlocuite de icrele de crescatorie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură