Iceberg de 35 de kilometri pleacă “la plimbare” prin Marea Amundsen

Aisberg
Aisberg (ESA)

Un aisberg mare, de aproximativ 260 de kilometri pătraţi, s-a desprins recent din bancul de gheaţă Getz din Antarctica de Vest.

Folosind imagini ale misiunii Copernicus Sentinel-1 în perioada 2 septembrie - 14 octombrie 2019, se observă cum aisbergul se rupe înainte de a pleca la ‘plimbare” prin Marea Amundsen, relatează ESA.

Aisbergul are o lungime de aproximativ 35 de kilometri şi o lăţime de 10 kilometri. Numit B47 de către Centrul Naţional de Gheaţă (NIC) al Statelor Unite, aisbergul a fost descoperit şi confirmat pentru prima dată prin intermediul imaginilor misiunii Copernicus Sentinel-1 de către un analist de la NIC.

Misiunea Copernicus Sentinel-1 deţine un radar care poate face fotografii ziua şi noapte, şi acest lucru permite o vizionare pe tot parcursul anului, ceea ce este deosebit de important în lunile lungi şi întunecate ale iernii australe.

Articol de referinţă: B47 breaks off Getz Ice Shelf

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură