ICCJ a amânat judecarea contestaţiei în anulare în cazul condamnării lui Adrian Năstase

Adrian Năstase, la ÎCCJ, însoţit de jandarmi
Adrian Năstase, la ÎCCJ, însoţit de jandarmi (Epoch Times România)
Epoch Times România
05.11.2012

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis luni amânarea pentru data de 3 decembrie a judecării contestaţiilor în anulare formulate de avocaţi lui Adrian Năstase şi Irina Paula Jianu în cazul deciziei definitive de condamnare la doi de închisoare în dosarul ”Trofeul Calităţii”.

Avocaţii lui Adrian Năstase au introdus o contestaţie în anulare care vizează mai multe vicii procedurale, care ar fi fost comise de instanţele anterioare. Contestaţia este o cale extraordinară de atac, la care se poate apela doar în unele cazuri expres prevăzute de legea penală.

Apărătorul lui Adrian Năstase, Ioan Cazacu, a precizat luni că în lipsa motivării sentinţei de către ICCJ va depune o plângere la Curtea Europeană a Dreptului Omului (CEDO) şi la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit lui Ioan Cazacu, unul dintre motivele care urmează a fi invocate este acela al intervenirii prescripţiei asupra răspunderii penale. Avocatul precizează că termenul de prescripţie în cazul faptei pentru care a fost judecat Adrian Năstase este de şapte ani şi şase luni şi nu înţelege cele peste opt luni de zile adăugate la perioada arătată de el de către judecătorii ICCJ.

Judecarea contestaţiei în anulare formulată de fostul premier Adrian Năstase a mai fost amânată o dată, în data de 3 septembrie, când era stabilit primul termen de judecată, şi atunci tot din cauză că la dosar nu ajunsese motivarea deciziei de condamnare în dosarul "Trofeul calităţii". Acesta a fost motivul pentru care instanţa de judecată nu a putut lua în discuţie admisibilitatea contestaţiei în anulare, stabilind atunci ca acţiunea să fie judecată în 1 octombrie.

Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, în 20 iunie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru preşedinţie din partea PSD. Fostul inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Paula Jianu, a fost condamnată în dosarul "Trofeul calităţii" la şase ani de închisoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor