Hong Kong: războiul din stradă se scurge în finanţe. Băncile cer restaurarea "armoniei". China admite că a arestat un angajat al consulatului britanic

În ciuda presiunii imense exercitate de regimul comunist chinez, protestele din Hong Kong continuă
În ciuda presiunii imense exercitate de regimul comunist chinez, protestele din Hong Kong continuă (Hong Kong Free Press)

Unele dintre cele mai mari bănci din Hong Kong au publicat joi reclame pe pagini întregi în ziare, solicitând păstrarea legii şi a ordinii pe teritoriul chinez şi condamnarea violenţei, după săptămâni de proteste pro-democraţie, care nu dau niciun semn că s-ar sfârşi.

HSBC, Standard Chartered şi Bank of East Asia au publicat reclame în marile ziare din centrul financiar asiatic, cerând "restabilirea ordinii sociale".

Mii de rezidenţi din Hong Kong au organizat miercuri un protest antiguvernamental într-o staţie de metrou, pentru a comemora un incident petrecut cu o lună în urmă, în timpul căruia protestatari şi chiar jurnalişti au fost atacaţi cu bâte de membri ai triadelor îmbrăcaţi în tricouri albe. Pe filmările din timpul incidentului se pot vedea poliţişti care conversează relaxat cu huliganii.

Locuitorii Hong Kong-ului bănuiesc că atacatorii sunt membri ai triadelor, cu care Partidul Comunist Chinez are o lungă istorie de colaborare.

Niciunul dintre huligani nu a fost deferit justiţiei, lucru neobişnuit pentru democraţia oraşului Hong Kong.

Tensiunile din oraşul est-asiatic au izbucnit în iunie din cauza unui proiect de lege iniţiat de Partidul Comunist care ar permite extrădarea suspecţilor din Hong Kong în China continentală pentru a fi judecaţi de instanţele regimului comunist.

După câteva zile de protest, manifestaţiile au devenit o adevărată campanie împotriva eroziunii drepturilor civile din Hong Kong garantate de China prin sistemul "o ţară, două sisteme", la care China a agreat în 1997 când a obţinut oraşul de la britanici.

O serie de manifestaţii antiguvernamentale sunt planificate în săptămânile următoare, inclusiv o adunare a studenţilor şi o altă grevă în cartiere, la începutul lunii septembrie.

Continuarea protestelor ar putea intensifica impactul asupra economiei oraşului, în special a întreprinderilor mici şi mijlocii, a avertizat Bank of East Asia, după ce a raportat o cădere de 75% în profitul net din prima jumătate a anului, cauzată de incapacităţi de plată survenite în China continentală.

Standard Chartered a declarat în anunţurile de joi, că sprijină guvernul regiunii administrative speciale (al Hong Kong-ului, n.r.), menţinerea ordinii sociale şi „păzirea statutului Hong Kong-ului de centru financiar internaţional”.

Demonstranţii solicită, de asemenea, o anchetă independentă asupra brutalităţii poliţiei, oprirea încadrării protestelor drept „revolte” (pasibilă de o pedeapsă cu până la 10 ani de închisoare), renunţarea la acuzaţii împotriva celor arestaţi şi reluarea reformei politice pro-democraţie.

Protestele din ultimele săptămâni, care au atras uneori peste un milion de oameni pe străzi, au inclus, de asemenea, atacul clădirii legislativului şi perturbări majore şi violenţă pe aeroport.

Beijingul a reacţionat puternic şi a acuzat ţările străine, inclusiv Statele Unite, că au stimulat tulburările. China a transmis, de asemenea, un avertisment clar că este posibilă o intervenţie puternică, forţele paramilitare organizând exerciţii în vecinul Shenzhen.

China arestează personal al consulatului britanic

China a confirmat, miercuri, că o cetăţeană chineză care lucrează la consulatul britanic din Hong Kong a fost reţinută în Shenzhen pentru încălcarea legii, probabil înrăutăţind legăturile deja încordate dintre Beijing şi Londra.

Marea Britanie a declarat că este „extrem de îngrijorată”, că un membru al personalului consulatului - Simon Cheng - a lipsit de la serviciu de pe 9 august. Familia lui Cheng a declarat miercuri că nu ştie locul şi motivul detenţiei lui Simon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe