Hartia produsa cu ajutorul ursului wombat, atractie turistica in Tasmania

Un wombat cu picioarele in sus
Un wombat cu picioarele in sus (Lucas Dawson / Getty Images)

Ursul marsupial wombat ajuta un oras industrial din statul Australian Tasmania sa lupte impotriva efectelor crizei financiare globale. Orasul Burnie a fost lovit de repetate runde de reduceri de locuri de munca, insa, cu toate acestea, o industrie locala se dezvolta cu rapiditate - producerea manuala de hartie dintr-un material pe care nimeni nu il vrea - balegarul ursului marsupial.

Noua hartie reprezinta o atractie pentru turistii dornici sa cumpere un souvenir deosebit din Australia, ca amintire din excursia lor in nord-vestica Tasmania.

Ursul marsupial traieste in salbaticie doar in Australia. In modul sau, se pare ca marsupialul imblanit ajuta comunitatea intristata de criza din Burnie, ce a fost martora la pierderea a sute de slujbe in timp ce economia nationala decade.

Orasul port de 20.000 de locuitori are reputatia de a fi unul dintre primele centre de producere a hartiei din Australia.

In ultimii ani, o firma a facut tot felul de experimente de producere a hartiei din balega de cangur, insa popularitatea acestei hartii a fost eclipsata de hartie obtinuta din balega de urs marsupial.

Darren Simpson, manager-ul Creative Paper, spune ca procesul de productie poate fi destul de neplacut.

“Cand fierbem balegarul, asa cum va puteti imagina, miroase ingrozitor, dar de indata ce acesta este sterilizat si limpezit in mod adecvat, nu mai ramane nicio urma de miros. Nu ramane decat un miros organic placut. Toata ideea legata de balega de urs marsupial, a venit chiar de la turisti,” spune el. “In timp ce oamenii veneau la noi, iar noi le aratam mostre ale hartiei noastre, ei puneau tot felul de intrebari - daca putem sa facem hartie din balegar de oaie sau de koala, insa intrebarile puse cel mai des, erau cele legate de ursul marsupial.”

Toata hartia este facuta din balega unui singur animal pe nume Nugget, care traieste intr-o rezervatie naturala langa Cradle Mountain, una dintre cele mai populare destinatii turistice ale Tasmaniei.

Balega lui Nugget este stransa in fiecare zi de catre ingrijitori si trimisa la fabrica.

Ursii marsupiali sunt animale ierbivore. Hrana lor care abunda in fibre ierboase, alcatuieste si fecalele, pe care animalele le folosesc in salbaticie pentru a-si marca teritoriile, fiind astfel ideale pentru producerea celei mai neobisnuite hartii a Australiei.

Mersul leganat si expresia lor jucausa fac din aceste marsupiale viguroase, unele dintre cele mai indragite creaturi native ale tarii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură