Haosul continuă în SUA - oraşul Kenosha arde [video]

Poliţist în faţa unei clădiri a Tribunalului din Kenosha arzând, Wisconsin, 24 august 2020
Poliţist în faţa unei clădiri a Tribunalului din Kenosha arzând, Wisconsin, 24 august 2020 (Scott Olson/Getty Images)

Protestatarii ieşiţi în oraşul american Kenosha au dat foc la clădiri şi vehicule, pe 24 august, după ce acţiunea membrilor Gărzii Naţionale în zonă a eşuat să păstreze liniştea.

Sutele de oameni care s-au adunat în oraş după împuşcarea bărbatului de culoare Jacob Blake de către poliţie, survenită în 23 august, au ignorat avertismentele forţelor de ordine şi au provocat distrugeri pe scară largă.

Între timp, au apărut noi videoclipuri care îl înfăţişau pe Blake luptându-se cu poliţiştii, rezistând arestării, înainte de a fi împuşcat.

Videoclipurile şi imaginile revoltelor din Kenosha arată mulţimi incendiind companii, inclusiv un magazin de mobilă şi care sparg magazine.

Jorge Ventura, reporter Daily Caller, a descris scena drept „haos absolut”.

Kenosha se află sub restricţii aplicate libertăţii de circulaţie, însă Departamentul de Poliţie din oraş a declarat la scurt timp după ce a început impunerea că mai multe căi de acces au fost blocate.

Ofiţerii de poliţie şi adjuncţii şerifului din judeţul Kenosha s-au confruntat cu manifestanţii din apropierea Tribunalului Judeţean, avariat de revoltele din noaptea de 23 august spre 24.

Blake, în vârstă de 29 de ani, a fost împuşcat de mai multe ori de poliţie pe 23 august. Materialul video surprins de un trecător a arătat că mergea către autovehiculul său, în timp ce poliţiştii aflaţi în spatele său îl somau să stea pe loc, trăgând până la urmă în plin.

Dintr-un alt unghi al interacţiunii, lansat pe 25 august, s-a văzut Blake luptând cu poliţiştii lângă vehicul şi rezistând arestării.

Potrivit unei plângeri penale obţinute de The Epoch Times, Blake a fost acuzat în iulie de infracţiuni, agresiune sexuală de gradul al treilea şi conduită dezordonată. Presupusa victimă din dosar a spus că Blake este fostul ei iubit şi că au trei copii împreună.

Blake a fost transportat la un spital după ce a fost împuşcat. Tatăl său a declarat pentru Chicago Sun că în prezent fiul său este paralizat de la talie în jos, deşi medicii nu ştiu dacă acest lucru este permanent.

Ofiţerii implicaţi în incident au fost suspendaţi. Departamentul de Justiţie din Wisconsin investighează incidentul.

Unii oficiali au cerut publicului să aştepte finalizarea anchetei înainte să tragă concluzii despre cele întâmplate, în timp ce alţii au susţinut că Blake nu ar fi trebuit împuşcat.

Blake „a fost împuşcat în spate de mai multe ori ziua în amiaza mare”, a declarat guvernatorul democrat Tony Evers, într-o declaraţie emisă la câteva ore după împuşcare. Declaraţia guvernatorului, în contextul urii rasiale împotriva albilor în SUA, a fost criticată pentru că ar fi inflamat şi mai mult resentimentele şi diviziunea socială.

Coctailuri Molotov aruncate către poliţie în Kenosha
Coctailuri Molotov aruncate către poliţie în Kenosha (Scott Olson/Getty Images)

„Cu toate că nu avem încă toate detaliile, ceea ce ştim sigur este că nu este primul om de culoare sau persoană care a fost împuşcată sau rănită sau ucisă fără milă de unele persoane care aplică legea în statul nostru sau în ţara noastră”, a adăugat el.

Pete Deates, preşedintele Asociaţiei Poliţiei Profesionale Kenosha, un sindicat al poliţiei, a denunţat declaraţia lui Evers.

„Până la finalizarea acestei anchete, vă rugăm să nu aveţi prejudecăţi cu privire la incident şi să lăsaţi procesul să-şi urmeze cursul. Declaraţia guvernatorului Evers cu privire la incident a fost total iresponsabilă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe