Guvernul spaniol acordă titlul de Doctor Honoris Causa lui Jean-Claude Juncker. Studenţii protestează [video]

Confuzie în sală în timpul ceremoniei de decernare a prestigiosului titlu academic preşedintelui Comisiei Europene. Ceremonia s-a întrerupt pentru scurt timp, până când agenţii de securitate au scos un grup de studenţi care protestau din sala unde a avut loc evenimentul.

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker (salamanca24horas.com)

Titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Salamanca, Spania, a fost acordat joi lui Jean-Claude Juncker, precum şi fostului preşedinte al Congresului Deputaţilor spaniol şi fostului comisar european Manuel Marin, ultimii doi neputând participa la eveniment din motive de sănătate. La ceremonia de la Universitatea din Salamanca au fost prezenţi şi premierul spaniol Mariano Rajoy, ministrul de Externe Alfonso Dastis şi purtătorul de cuvânt Inigo Mendez de Vigo.


Jean-Claude Juncker împreună cu Mariano Rajoy
Jean-Claude Juncker împreună cu Mariano Rajoy (salamanca24horas.com)

Ceremonia pro-europeană a fost marcată de proteste, atât în interiorul facultăţii, cât şi în afara acesteia, unde studenţii au demonstrat împotriva acordării titlului academic lui Juncker.

Protestul studenţilor în afara Universităţii din Salamanca
Protestul studenţilor în afara Universităţii din Salamanca (salamanca24horas.com)

Pe parcursul evenimentului, în toate discursurile a fost abordată situaţia politică din Catalonia, mai ales în cel al lui Juncker care, cu toate că nu a citat Catalonia, a făcut referiri clare de respingere a naţionalismului şi separatismului, precum şi a valurilor de populism care afectează Europa şi s-a declarat convins că cei implicaţi vor ajunge "să se lovească cu capul de pereţi".

„Noi trebuie să spunem Nu tuturor formelor de separatism care aduc divizarea structurilor existente“ ale Uniunii Europene, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, care atunci când a recomandat „exercitarea răbdării" părea că se adresează în mod direct lui Mariano Rajoy.

Un grup de studenţi întrerupe ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa lui Jean-Claude Juncker

Confuzie în sală în timpul festivităţii de decernare a prestigiosului titlu preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Ceremonia a trebuit să se oprească pentru scurt timp până când serviciile de securitate au reuşit să scoată din sala Paraninfo, unde a avut loc evenimentul, un grup de studenţi (video).

Studenţii se aflau în sală atunci când serviciile de securitate au descoperit că aceştia încercau să protesteze împotriva atribuirii titlului de Doctor Honoris Causa lui Juncker, afişând un slogan împotriva preşedintelui Comisiei Europene. În timp ce erau forţaţi să părăsească sala, la cererea serviciilor de securitate, aceştia au strigat sloganuri împotriva evenimentului.

Juncker premiat şi pe 20 octombrie 2017: Spania a acordat Uniunii Europene Premiul Prinţesa Asturiei

Anterior, un eveniment a trecut aproape neobservat în presa spaniolă şi internaţională. La Oviedo, Capitala Principatului Asturias din Spania, a fost sărbătorită pe 20 octombrie 2017 cea de-a 37-a ceremonie de acordare a Premiilor Prinţesa Asturiei, a patra ediţie de când este rege Felipe al VI-lea. O gală cu un caracter politic marcat, la care au participat preşedintele Guvernului Mariano Rajoy şi diferite personalităţi ale Spaniei.

(captură web)

Aceasta a fost pentru a doua oară în istoria Premiilor la care participă un premier al guvernului spaniol, primul fiind Leopoldo Calvo Sotelo, în 1981.

(captură web)

De fapt, Oviedo a găzduit un fel de mini-summit european. Situaţia excepţională a Cataloniei şi conferirea Premiului Prinţesa Asturiei Uniunii Europene ar putea fi motivul principal pentru care Rajoy, însoţit de mai mulţi miniştri ai Executivului s-au alăturat Regelui. Au mai fost prezenţi la eveniment Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, şi Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

Premiul Prinţesa Asturiei 2017 a fost acordat Uniunii Europene

Premiul a fost decis în iunie a.c., dar a fost acordat numai în luna octombrie, înaintea crizei instituţionale prin care trece Spania.

(captură web)

Cei trei reprezentanţi ai UE - Antonio Tajani, Jean-Claude Juncker şi Donald Tusk - au fost invitaţi să adreseze câteva cuvinte şi, prin urmare, să facă un gest care să sprijine acţiunea guvernului şi să avertizeze independenţii, din nou, că nu au sprijinul lor şi că o Catalonia independentă va rămâne în afara UE. Ei îşi exprimaseră anterior opiniile dar cu această ocazie au spus-o direct, pe teritoriul Spaniei.

Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, într-un interviu acordat cu o zi înainte la Cope, a reiterat: "Nimeni din Europa nu poate accepta independenţa Cataloniei". "Este important să căutăm o soluţie potrivit cadrului juridic spaniol şi Constituţiei spaniole şi ar fi bine ca guvernul Cataloniei să nu proclame independenţa pentru că nimeni nu va fi în favoarea independenţei Cataloniei".

Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a descris că este o viziune frumoasă numeroasele steaguri ale Spaniei pe care le-a observat pe clădiri şi printre oameni în timpul turului de la „Hotelul de la Reconquista” la „Teatrul Campoamor”. "Pacea este o cucerire de fiecare zi", a avertizat el, adăugând că Europa este "cea mai bună fortificaţie împotriva dramelor din trecut". După discursul lui Juncker, Rajoy s-a uitat la el şi a ridicat două degete în semn de aprobare.

În discursul său, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a subliniat că visul unirii Europei s-a bazat pe bună înţelegere şi adevăr.

Antonio Tajani a subliniat în final că UE a reuşit deoarece pune accentul pe respectul pentru legalitate şi solidaritate. "Trăiască Regele şi trăiască Spania!", a strigat entuziasmat Tajani, care şi-a terminat discursul în sunetul aplauzelor răsunătoare ale audienţei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe