Spania: Mii de oameni protestează în Barcelona împotriva arestării a 8 miniştri catalani

Protest în faţa Parlamentului din Barcelona împotriva deciziei unui judecător spaniol de a întemniţa membri ai fostului guvern catalan, 2 noiembrie 2017.
Protest în faţa Parlamentului din Barcelona împotriva deciziei unui judecător spaniol de a întemniţa membri ai fostului guvern catalan, 2 noiembrie 2017. (Captură Imagine)

Mii de persoane s-au adunat joi seară în faţa Înaltei Curţi de Justiţie a Cataloniei în Barcelona, pentru a protesta împotriva acţiunilor poliţiei naţionale şi a deciziei Curţii Naţionale a Spaniei de a închide 8 miniştri din fostul guvern catalan, inclusiv pe vicepreşedintele Oriol Junqueras.

Miniştrii au fost închişi în aşteptarea procesului pentru presupusă rebeliune, răzvrătire şi utilizare eronată a fondurilor publice.

În urmă cu câteva zile, Spania a dizolvat în mod oficial Parlamentul catalan după ce acesta a declarat independenţa regiunii Catalonia.

Carles Puigdemont a fost demis săptămâna trecută din funcţia de preşedinte al Cataloniei de către guvernul spaniol şi de atunci a plecat în Belgia. Pe numele său a fost emis un mandat UE de arestare după ce nu s-a prezentat la o audiere a unei instanţe din Madrid, a precizat avocatul său belgian.

Manifestanţii s-au adunat şi în faţa clădirii Parlamentului catalan, poliţia estimând că au fost aproximativ 20.000 de persoane. Alţi manifestanţi s-au strâns în faţa primăriilor din mai multe oraşe ale regiunii Catalonia, dintre care 8.000 de persoane în oraşele Girona şi Tarragona.

Într-o declaraţie televizată dintr-o locaţie nedezvăluită, Puigdemont a cerut eliberarea miniştrilor, susţinând că situaţia nu mai este doar o problemă internă a Spaniei.

“Comunitatea internaţională, şi în special comunitatea europeană, trebuie să realizeze pericolul pe care îl reprezintă aceste atitudini”, a afirmat acesta.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe